За Иракски Кюрдистан – протоколна среща с Борисов

Срещата между премиера Бойко Борисов и президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани е била дипломатическа и протоколна, не са обсъждани въпроси за независимостта на автономията. Това заяви в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод съмненията на БСП как се е провела срещата и какво е обсъждано на нея.

"Премиерът Борисов се е срещнал с Барзани, който е на обиколка в Европа. Темите са били отношенията между България и Кюрдистан, както и борбата с тероризма. Не виждам никакво притеснение, това са протоколни срещи. Така или иначе имаме контакти и интереси с Кюрдистан, както и с всички други стабилни държави в Близкия Изток и Северна Африка, които се борят с тероризма", заяви Захариева.

По-рано депутатката от левицата Елена Йончева каза, че българските медии са научили от кюрдските си колеги за тази среща, след което от Министерския съвет се наложило да потвърдят, че тя се е състояла.

По думите й, според публикации в кюрдски медии са водени разговори за признаването от наша страна на референдум за независимост на Иракски Кюрдистан и сме обещали военна помощ.

"Ако е вярно това, българската общественост трябва да знае, да има дебати", настоя Йончева.

Екатерина Захариева обаче бе категорична, че тези обвинения са абсолютно неоснователни.

"Не знам БСП откъде ги твърдят тези неща. Това са малко "казал-рекъл" неща. Ние сме съюзник в НАТО. Като част от глобалната коалиция с основен фокус за борба с тероризма, в крайна сметка, обмяната на информация е основен приоритет и се обсъжда с всички", коментира вицепремиерът и завърши, че срещата е била приятелска и дипломатическа.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини