Жертвите на атентата растат – вече станаха 7

Броят на загиналите при терористичната атака в събота вечерта в Лондон е достигнал седем души, съобщи в неделя началникът на лондонската полиция, предава AFP.

"За съжаление сега беше потвърдено, че седем души са загинали", отбеляза Кресида Дик пред репортери.

За момента броят на ранените остава 48 души. Един от тях е полицай, който е бил наръган, след като се е притекъл на помощ на гражданите.

Кресида Дик похвали "необикновената смелост" на полицаите от лондонската полиция, на смяна и извън смяна, които са се притекли на помощ и са се изправили срещу нападателите.

Тримата заподозрени са били застреляни в рамките на 8 минути от първото обаждане в полицията.
Кресида Дик допълни, че полицейските патрули в Лондон ще бъдат увеличени и подсилени в това число и от въоръжени полицейски служители.

Полицейската началничка потвърди, че след като са блъснали с ван хора на моста Лондон бридж, нападателите са продължили към квартала Бъроу маркет. Там те са излезли от превозното средство и са намушкали хора, преди да бъдат застреляни от полицията, предаде БТА.

Кресида Дик каза, че зоната на нападенията сега се претърсва от полицията и призова хората, които се намират в пределите й да не напускат домовете си. Тя каза, че затворена ще остане и метростанцията и гарата на Лондон бридж.

Кресида Дик призова лондончаните да запазят спокойствие и да бъдат бдителни. Тя допълни, че полицията засега не вярва, че има други заподозрени за атаката, които може да са избягали.

В отговор на журналистически въпрос дали е трябвало степента на тревога за терористична заплаха да бъде оставена на ниво "критично", до каквото бе вдигната след атентата в Манчестър, вместо да бъде понижена до ниво "сериозно", шефката на лондонската полиция каза, че полицията е била подготвена за подобни инциденти и в конкретния случай е реагирала много бързо, за осем минути.

Запитана дали знае кои са тримата нападатели, Кресида Дик отвърна: "Не знам". Тя каза, че полицията в Лондон работи сега с колегите си от националната антитерористична полицейска мрежа и с други разузнавателни агенции и служби за сигурност, за да научи подробности за нападателите.

Тя призова сънародниците си да не реагират прекомерно след нападението и да не изливат гнева си върху хора от други общности.

Полицейската началничка каза, че вярва, че информация относно разследването на атаката ще бъде споделена с американските правоприлагащи органи както е обичайната практика при нападения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини