Генералният секретар на ООН създава комуникационен канал за безопасност на журналистите

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, в сътрудничество с водещи международни неправителствени организации, планира да създаде специален комуникационен канал с цел гарантиране безопасността на журналистите, съобщава Асоциацията на европейските журналисти - България.

Гутереш предприема този ход три месеца след срещата си с представители на Reporters Without Borders (RSF), Committee to Protect Journalists (CPJ) и World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA), които представляват коалицията #ProtectJournalists. Решението му идва в период на значителни опасности пред журналистите в много страни, отбелязва RSF.

Чрез кампанията #ProtectJournalists RSF, CPJ и WAN-IFRA, наред с над 100 други организации, призовават за създаването на специален орган към ООН, който да следи за прилагането на международното законодателство във връзка с безопасността на журналистите. Коалицията, провеждаща кампанията, е в постоянен диалог с екипа на Генералния секретар на ООН, за да гарантира, че каналът за директна комуникация ще позволи на организацията да мобилизира наличните си ресурси на най-високо ниво при извъндредни ситуации, и за да подобри координацията между агенциите на ООН и различните фондове и програми в съответствие с плана за действие на ООН, приет през 2012 г.

Представители на коалицията #ProtectJournalists ще създадат процедура за събиране и предаване на информация относно извъндредни ситуции директно към секретариата на ООН. През следващите седмици RSF ще се консултира с международни и местни организации, които се борят за свобода на медиите. Целта е да се намери най-добрият начин за комуникация, така че информацията за конкретни казуси да достига до Генералния секретар на ООН възможно най-бързо.

Според RSF 580 журналисти и други медийни служители са били убити в различни точки на света от приемането на Плана за действие на ООН през 2012 г. насам. Миналогодишното издание на Global Impunity Index, изготвян от CPJ, пък показва, че безнаказаността продължава да бъде основен проблем, като справедливостта е възтържествувала едва в 3% от случаите с убити журналисти през последното десетилетие.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини