Практика: Шефове уволняват служители със запори

Работодатели наемат нови кадри само с удостоверение, че нямат необслужвани задължения и наложен запор. За тази масова напоследък практика алармираха юристи по трудово право. След като преминават интервю за работа, от кандидатите се изисква да представят удостоверение от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), че нямат образувани дела, заради висящи задължения.

"В частните компании назначаването на хора с дългове е тема табу. Служител със запор увеличава разходите на работодателя, в случай, че той е наел външна счетоводна фирма. Ако компаниите не правят ежемесечните преводи по запорите, тогава те носят наказателна отговорност и финансови санкции", обясни адвокат Ива Тодорова.

Има фирми, които дори уволняват дългогодишни кадри, заради запор на заплатата. "Директно им казват да си пускат предизвестие за напускане. Ако служителят откаже, то бива принуждаван да напусне, като му се дава непосилно количество работа", обясни още Тодорова.

Тази практика се прилагала във всички сфери, но най-често в областите, в които възнаграждението е около минималното за страната – 460 лв. Друга тенденция в последните месеци при по-ниско квалифицирания труд е началниците да обещават заплата от 800 лв, част от която изплащат като надница, пише "Монитор". Така строители и работници в селското стопанство се разписват на договори за 460 лв., върху които ги осигуряват. Останалите пари получават под формата на ежедневни възнаграждения.

"В секторите с нискоквалифициран труд има голямо текучество на кадри и освен това работодателите не са сигурни дали някой от служителите им няма да получи запор на заплатата, което да увеличи разходите му", обясни юристът.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини