Чиновници от ДАИ уреждали книжки на неграмотни срещу скромна сума

Чиновници от ДАИ са уреждали книжки на неграмотни срещу 50 или 100 лева. Това стана ясно след акция на ГДБОП и прокуратурата, при която били задържани 12 служители.

Те манипулирали системата така, че вместо на случаен принцип, да се падат избрани от тях даяджии за провеждането на т.нар. кормуване за получаването на свидетелство за управление на автомобил.

Парите били давани от шефове на автошколи. Вече има двама задържани такива, съобщиха от прокуратурата. Така общият брой на замесените в схемата само до четвъртък следобед достигнала 14 души. Едва, след като вече имало „назначен“ изпитващ, тогава кандидат-шофьорът давал суми между 2000 и 4000 лева, за да бъде пуснат безпроблемно,информира "Монитор".

Парите се разпределяли по всички нива. От високопоставените служители в ДАИ, през изпитващите и до автоинструкторите. Далаверата била записана както от специални разузнавателни средства, така и се потвърждавала от свидетелски показания, както и от признанията на самите изпитващи.

„Ние пари от хора, които могат да карат, не взимаме“, казал единият от тях, малко след като се оказал с белезници на ръцете. Той дори благодарил на разследващите, след като намерили в дома му 15 хил. лева, скрити в книги. Мъжът бил забравил, че ги е скрил там. Дори не си спомнял, че ги има. Само благодарение на обиска той се сетил, че има такава сума.

„Благодари ни, че му я окрупнихме“, каза шефът на Специализираната наказателна прокуратура Иван Гешев.

По думите му при обиските на всички задържани служители били намерени близо 116 хил. лева. Пари, които са взети само през последните дни. „Сами можете да си направите сметка колко са получавали. Те са взимали пари ежедневно.

До момента имаме категорични данни за 15 души, които са си платили книжките. Ще изскочат още много. Ще направим искане към съответните органи свидетелствата им да бъдат отнети, каза още Гешев, подкрепен от шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Двамата се обединиха и около друго мнение. Това било застрашаване на националната сигурност.

„С действията си тези държавни служители са застрашили националната сигурност, тъй като са пуснали на пътя лица, които не могат да управляват моторни превозни средства“, каза Гешев. Според него тежката статистика със загиналите на пътя се дължала отчасти и на тези купени книжки.

„Това е поредната успешна реализация между ГДБОП и Специализираната прокуратура. Тя беше осъществена с помощта на Министерство на транспорта, то е наш съюзник. Те винаги са от потърпевшата страна“, обясни пък Спиридонов. Той увери, че ще се полагат големи усилия, за да не се допускат подобни нарушения.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини