Две ракетни установки пазят Хасково и Димитровград от градушки

    Две ракетни площадки за противоградна защита пазят селскостопанската продукция в Хасково и Димитровград от градушки. Едната от тях е край димитровградското село Голямо Асеново. Другата е край село Странско, на самата граница на Хасковска и Старозагорска области. Тази край Странско съществува от 2005 година. Двете площадки в Димитровградско са част от система от общо 24 ракетни установки на територията на 7 селищни системи. Командният пункт е базиран в Старозагорското село Петрово. Защитава близо 2 млн. декара площи, от които милион и половина-обработваеми. Там е и радиолокаторът, който сканира облаците и дава информация за това с каква скорост се движат те и в каква посока, какъв вид са и с каква плътност. Получените данни се обработват с компютърни програми, които определят каква е опасността облакът да бъде градоносен. При опасност от Пункта преценяват към коя ракетна площадка трябва да се подаде команда за обстрел. След това се задават параметрите към стрелеца на съответното място. На всеки два часа стрелците по площадките имат обаждане по радиостанцията с Командния пункт. От там получават информация в каква готовност да бъдат при евентуална опасност от градушки. Правят се е редовни тренировки с имитиращи ракети.

    Площадката в Странско се обслужва от трима ракетострелци, все местни хора. Радко Динев е един от тях. Работи от шест години все това, отговаря и за организацията на ракетната площадка. Заедно с колегите си Делчо Пончев и Георги Георгиев се редуват на 24-часови дежурства. През това време обитават фургон и не могат да се отдалечават от площадката, понеже пазят и една дузина ракети. 

    И тримата са минали през специален курс на обучение и са държали изпити за дейността, която извършват. Работата не е никак лека и прецизността е задължителната. Признават, че парите, които получават за нея са твърде малко-чисто по 360 лв., но пък удовлетворението им е голямо от това, че успяват да съхранят реколтата, да помогнат трудът на хиляди хора да не се обезсмисли заради капризите на времето.

    Трети сезон съм ракетострелец. Въпреки, че съм тежък характер, когато получа сигнал за стрелба, сърцето ми затуптява, все едно, че ще ми е за първи път. Адреналинът ми се покачва винаги. Това е да обичаш работата си, казва Делчо Пончев. Параметрите-азимут и възвишение се задават от Командния пункт. След сигнал, ракетите се изстрелват на всеки 3 минути. На практика ракетите, които достигат градоносния облак в точно определеното място, го поразяват със сребърен йодит, който не позволява охладената вода в него да прерасне в ледени зародиши и градови зърна. Те са българско производство, обсегът им е 7 километра.

    От началото на активния сезон на полето, от площадката край Странско Делчо Пончев има извършени три въздействия срещу градоносни облаци. Най-тежкият случай обаче е бил на 1-ви юни, когато в дежурството на Радко се е наложило да бъдат изстреляни 20 ракети в рамките на 40 минути, за да се разбие облакът. Всяка от  ракетите  тежи по 3 килограма.

    Ръководител на сплотения екип е физикът и квалифициран метеоролог Диана Иванова, която е директор на Регионална дирекция „Борба с градушките“-област Стара Загора. 

    Тя е вече 30 години в системата. Попада случайно на обява за свободни места, след като няколко години е била учителка по физика. Не помисля вече да се върне в училище, защото казва “Аз съм щастливка, че намерих моето професионално място. След толкова години все още имам тръпка и изпитвам удоволствие от това, което правя.“, казва Иванова и добавя „В гилдията имаме дори лаф, че не е задължително да си луд, за да работиш при градушките, но и това помага. Най-важното обаче е, че работим с удоволствие. Плакала съм, когато съм виждала как хлябът на много хора отива в калта за секунди, ударен от градушката. Затова и борбата за позиционирането на ракетните площадки в Димитровградско беше толкова голяма“.

    Тя посочва, че ефективността на работата им е от 70 до 95 % , затова е категорична: С природата шега не бива!

    В цялата страна има 9 Командни пункта, като в Петрово, около тях са базирани по 20-30 площадки за изстрелване. Според реформата, започната от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ ще бъдат изградени и нови полигони, два от тях са планирани за района на предвидени Любимец – Свиленград. Очаква се в хасковска област също да има команден пункт.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини