НОИ изпраща уведомителни писма с условията за пенсиониране през 2018 г.

Националният осигурителен институт започва разпращането на персонални уведомителни писма до всички, на които им предстои през 2018 г. да навършат възрастта за пенсиониране  по условията, посочена от закона. В национален мащаб се очаква да бъдат изпратени 82 782 писма, от тях уведомленията за област Хасково ще са 3 002.

Предварителните уведомления са след промяна в Кодекса за социално осигуряване, според който Осигурителният институт е длъжен да информира лицата не по-късно от 6 месеца преди да навършат възрастта за пенсиониране. А също така и за условията, при които могат да се пенсионират през следващата календарна година. 

През 2018 г. жените, родени в периода от 1 януари до 31 октомври 1957 година, ще могат да излязат в пенсия при навършена възраст 61 години и 2 месеца, те обаче трябва да са натрупали и осигурителен стаж от 35 години и 6 месеца.

За мъжете условията са да имат навършена възраст 64 години и 1 месец за родените в периода от  януари до ноември 1954 г. и придобит 38 години и 6 месеца осигурителен стаж.  

Целта на предварителното уведомяване е да бъде осигурено достатъчно време на хората, които навършват посочената възраст през следващата година, за да се погрижат за набавяне и оформяне на всички необходими документи за пенсия. 

В уведомителните писма ще има посочена и информация за документите, които трабва да се представят заедно със заявлението за отпускане на пенсия. НОИ напомня, че само навършването на изискуемата възраст не е достатъчно условие за пенсиониране. Необходимо е да са изпълнени и двете изисквания - за навършена възраст и за придобит изискуем осигурителен стаж.

От Институтата посочват още, че всяка пенсия се отпуска от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата, а ако това е направено след изтичане на 2-месечния срок - от датата на подаване на заявлението.

За улеснение Националният осигурителен институт препоръчва на осигурените лица да си извадят персонален идентификационен код, който може да бъде получен във всяко териториално поделение на институцията. ПИК позволява на потребителите да проследят осигурителната си история в Регистъра на осигурените лица, както и да изчислят прогнозния размер на бъдещата си пенсия.

 haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ст
    Студент
    5 0
    14:49, 15 юни 2017
    Замислете се когато дойде време за пенсия на нас младите които нямаме придобит стаж какво ще е не ми се мисли
    • Не
      Несъмнено
      3 0
      17:08, 15 юни 2017
      Ами с мислене няма да стане .Придобиване му е майката!
  • 2
    Въ
    Въпрос към НОИ
    7 0
    15:04, 15 юни 2017
    Въпроса ми е свързан и коментарът от "студент": Какво прави НОИ в случаите когато един човек, който е навършил пенсионна възраст не се пенсионира и продължава за работи? Закони има ли или не и за кого са те?
Последни новини