Откриха как да зареждат безжично движещ се електромобил (видео)

    Учени от Станфордския университет в САЩ направиха съществен напредък в безжичното предаване на електроенергия на разстояние. В бъдеще той може да се използва за зареждане на движещи се устройства, като електромобили, или за зареждане на импланти. Изследователите са публикували доклад за изобретението в Nature.

    По-рано опитите за безжично предаване на електричество се правели с тесен сноп микровълни, като при това трябвало да се следи местоположението на приемника. Сега учените разработват друг метод, основан на магнитния резонанс, при който атомните ядра поглъщат енергията на променливо магнитно поле. Приемникът обаче трябва да е сравнително близо до източника, което ограничава приложението на този метод.

    Сега учените са намерили решение, което представлява схема от два резонатора, на вид като дискове с диаметър 58 см. В резонатора-източник е включен усилвателен елемент. Без загуби до приемника било предадано на разстояние до 70 см електричество с мощност 1 миливат. Тази енергия може да захрани 1 светодиодна лампа, както показва видеото. Резонаторът-приемник се движи, отдалечавайки се от източника между 20 и 120 см, но след 70 см предаването не е устойчиво.

    Изследователите продължават работата си по устройството, за да увеличат количеството еленергия до нужната за задвижване на електромобил. Според физиците електрическите коли ще могат да се зареждат в движение, като получават енергия от множество предаватели, вградени в пътя, като имат монтиран приемник под шасито.

    През март 2016 г. Министерството на енергетиката на САЩ демонстрира 20 000-ватова (20 кВт) безжична система за зареждане на автромобили, която е три пъти по-ефективна от сегашните. От известно време няколко университета разработват устройства, който да решат въпроса със зареждането по време на самото пътуване.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини