Слънцето има зъл брат близнак

Астрономи твърдят, че нашето слънце може да се е родило с близнак, при това зъл. Според хипотезата на всеки 27 милиона години, злият близнак, подходящо наречен от учените Немезис, се връща в развалините на Слънчевата система. Те вярват, че звездата изпраща по няколко метеорита в наша посока, проправяйки пътя си през външните граници на Слънчевата система.

Направените изследвания карат учените да вярват, че повечето звезди се раждат с най-малко един близнак. Aстрономът от UC Berkeley Стивън Щалер казва: „Проведохме поредица от статистически модели, за да видим дали можем да отчетем относителните популации на млади единични звезди и двоични данни за всички отделяния в молекулярния облак на Персей и единственият модел, който може да възпроизведе данните беше този, в която всички звезди първоначално се оформят като широки двойки.“

Тези открития могат да повлияят на нашето разбиране за това как се формират звездите. Разглеждайки как те поддържат или разрушават тези „семейни“ взаимоотношения, ще ни даде по-дълбоко разбиране за това как нашата Вселена е станала това, което е днес. Щалер казва:

„Нашата работа е стъпка напред в разбирането както на формата на бинарите, така и на ролята, която играят в ранната звездна еволюция.“ Щалер също посочва, че това дори може да доведе до по-добро разбиране за това как се образуват галактиките.

Тези открития станаха възможни благодарение на проучването VANDAM, което направи преброяване на група от звезди на „бебешка“ възраст от само половин милион години. Констатациите са приети за публикуване в Месечните известия на Кралското астрономическо дружество и могат да бъдат прочетени преди публикуването на arXiv.org.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини