Билкари събират на Еньовденския базар пари за църквата в „Орфей“

    Базар, посветен на Еньовден, отвори врати по главната на Хасково днес.

    Освен уханни билки, там могат да се намерят мед и медни продукти, както и изящни произведения на изкуството от восък.

    В една от дървените къщички своята стока е подредило читалище „Марица 2008“ от димитровградското село Райново.

    Оттам минувачите могат да си вземат пакети с чай микс от десет билки, сред които салвия, бял равнец, маточина, мащерка, лайка, риган, липа, листа от горска ябълка. Събирани са от участниците в Клуб „Родинознание“ към читалището в зона, която е част от Натура 2000, което пък означава, че мястото е защитено и екологично, разказа Митко Желязков

    Чаят обаче не се продава, а се подарява на минувачите. На тезгяха има сложена кутия за дарения. Събраните средства от нея ще отидат за изграждането на храма „Св. Иван Рилски“ в кв “Орфей“ в Хасково. Решили защото нямат касов апарат.

    Макар, че селото им е единственото в община Димитровград, което е без свой православен храм, райновци решават да дарят средствата за хасковска кауза, тъй като са на гости на базара за билки именно в този град. „Много сме доволни, че община Хасково ни покани да участваме в този базар и да зарадваме хората с нещо полезно, каквото е нашият билков чай.“, казва Митко Желязков. А традициите да се берат билки в Райново са отдавна. Всяка година читалището организират брането им в райновската гора навръх Еньовден.

    Част от жените ни в клуба не само, че познават билките, но умеят и да баят, да леят куршум, хвали ги Митко. Казва, че билките могат да бъдат с чудодейни влияния, когато хората са с мисъл и вяра, че те наистина могат да им бъдат полезни. Той например от години пие от чая, който събират в клуба и през зимата почти не е боледувал.

    Освен за здраве обаче, много от билките са и прекрасни подправки, обяснява райновецът. Салвията, например, е силен имуностимулант, но тя е перфектен овкусител за месо, особено за пилешко и заешко, също е подходяща и за добавка в супи.

    Използвал вероятно обедната си почивка, на базара за билки се оказа и шефът на Общинска полиция Адам Адамов. Той показа завидни познания по темата „Бабини зъби“ и мимоходом изнесе лекция почти като за пред студенти за полезността на тази билка.А тя има положителен ефект освен като афродизиак, така и за мигрена, невралгии, бронхити, известна е способността й да топи лошия холестерол и да балансира мастната обмяна. Интересен факт е и, че България се нарежда на първо място в Европа и на едно от първите в света по износ на това лечебно растение.

    Край Райново събират Бабините зъби масово, но все още ги няма на тезгяха, защото тази билка се къса по-късно, когато е хладно, тепърва расте, обясни Митко Желязков.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Me
      me
      3 -1
      17:27, 22 юни 2017
      На Еньовден момите прескачат огъня, момите имам предвид.Май затова не го споменавате - ама недейте така, останалите могат да го ползват като пиродепилация.
    Последни новини