В Драгойново и Караджалово продължава забраната за пиене на вода от чешмата

Във две села от общината продължава да действа забраната за пиене и готвене с вода от чешмите – Караджалово и Драгойново.

Д-р Цвета Иванова, началник на отдел „Радиационен контрол” към Регионалната здравна инспекция в Пловдив потвърди, че нямат никакво основание да бъдат налагани забрани и ограничения в останалите селища от Първомайско.

Тя обясни, че възможностите на лабораториите на РЗИ и Министерството на здравеопазването не позволяват по-задълбочен анализ и пълна алфа спектрометрия, затова разчитат на външна лаборатория.

Д-р Иванова посочи, че последните проби на водата потвърждават завишеното количество на естествен уран. В и К са започнали процедури за промиване с повишено налягане на тръбите. След повторните анализи се вижда, че на повечето места алфа активността е спаднала. предстои да проведат процедури, които да подобрят състоянието на водата.

За успокоение на хората, д-р Иванова каза, че еднократната доза облъчване, която получаваме по време на рентгенова снимка е много повече и по-опасна от естествения уран, който се съдържа във водата, дори когато тя е с гранични стойности на замърсяване.

С П Р А В К А за състоянието на питейната вода в периода 29.05.2017 г. -16.06.2017 г в региона е публикувана на сайта на РЗИ.

Междувременно стана ясно, че ОбА са поискали анализ на водата в сондата до оранжериите и чешмата на Агента в село Драгойново. Получените резултати от биологичен и химичен анализ потвърждават, че водата е годна за пиене.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини