Отменят глоби в Австралия заради вируса WannaCry

Полицията в австралийския щат Виктория отмени стотици глоби, наложени заради превишена скорост и минаване на червен светофар.
 
Според полицията камерите край пътя са били заразени с компютърния вирус WannaCry. В съобщението на австралийския вестник "Ейдж", цитиран от РИА-Новости, се посочват над 50 камери, повечето от тях в Мелбърн, които са прихванали вируса между 5 и 22 юни.
 
Атаката с WannaCry започна да се разпространява по компютрите с операционна система "Уиндоус”.
 
По данни на американския в. "Политико", организиралите атаката на 12 май хакери са се възползвали от шпионска софтуерна програма, за която се предполага, че е на Агенцията за национална сигурност на САЩ и служи за проникване в компютърните системи по целия свят.
 
Кибератаката засегна 200 000 компютъра в 150 страни. Вирусът блокира съдържанието на компютрите и на екрана се появява съобщение, че за разблокирането засегнатият потребител трябва да плати определена сума. По данни на Ен Би Си тази шпионската програма е на Агенцията за национална сигурност на САЩ и през 2016 г. е била разпространена от група хакери, наричащи се "Шадоу брокърс".

 
Компютърните системи на федералните служби в САЩ не бяха засегнати от кибератаката. Общо 150 страни в света пострадаха.
Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини