72% от българите забелязват фалшивите новини

Фалшивите новини са разпознаваеми и общественото мнение проявява висока чувствителност към тях, показват данни от проучване на "Алфа рисърч" сред 1024 души.

Изследването, поръчано от Фондация "Конрад Аденауер", беше представено на конференция "Фалшиви новини, пропаганда и геополитика", организирана в партньорство със "Софийски форум за сигурност" и фондация "Медийна демокрация", предаде БТА.

Представителите на средното поколение, с висше образование, живеещите в столицата и големите градове са хората, които в най-голяма степен разпознават фалшивите новини. 

"Хората от малките населени места, с по-ниско образование и част от младите хора проявяват по-ниска степен на разпознаваемост на фалшивите новини, което ги прави потенциален обект на тяхното влияние", коментира Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Според данните 24,7% забелязват фалшиви новини всеки ден, 16,8 на сто - няколко пъти седмично, а 17,3% - няколко пъти месечно. Като се добавят и тези, които няколко пъти годишно забелязват такива новини, общо около 71,5 на сто реално твърдят, че ги виждат. 

Изследването показва, че телевизията остава абсолютен фаворит, от който хората се информират. 

"Това говори за високата отговорност на този канал, когато трябва да се парират фалшиви новини", отбеляза Димитрова. 

Наблюдава се бурно развитие на новинарските интернет сайтове и социалните мрежи като източник на информация (23,6 на сто за сайтовете и 22,5 на сто за социалните мрежи). Те изпреварват вестниците и списанията (18%) и радиото (16,6 на сто).

При младото поколение - между 18 и 30 години, делът на тези, които се информират от сайтовете и социалните мрежи достига 83% срещу 77% за телевизията. В тази група новинарските сайтовете и социалните мрежи са надминали телевизията.

Данните показват, че се запазва високо доверието към ЕС. Димитрова коментира, че независимо от много разнообразните канали на информация, пропаганда и внушения през последните години, българското обществено мнение остава определено в ориентацията си както по отношение на ЕС, така и по отношение на колективните сили на сигурност.

Германски журналист: Тези новини са опасни

По време на дискусията германският журналист Даниел Мосбрукер заяви, че фалшивите новини действително са опасни и влияят на общественото мнение. Той цитира проучване, според което 35% от германците се страхуват от тях и  въздействието им върху демократичния дискурс. Според него фалшивите новини са опасни и за медиите, защото могат да подкопаят доверието в журналистиката.

Дейвид Кроуфорд, който се занимава с разследваща журналистика, също предупреди, че те могат да удавят истинската журналистика. 

"Целта на фалшивата новината не е да променя нещо, което е публикувано като новина, а да се спечели време, освен това тя посява зрънцата на съмнението", смята той. 

Ако фалшивата информация бъде повтаряна достатъчно често, повечето хора ще я възприемат като по-достоверна, отбеляза той.

Галина Шимански - Гайер, която работи в сайт за разпознаване на фалшиви новини, пък разказа за някои от инструментите, с които могат да бъдат разграничени те, включително когато става дума за снимки и видео. Например чрез Гугъл може да се провери дали една снимка или видео са използвани за друга новина. Експертът обясни още, че понякога за видеата се наемат и актьори, които играят различни роли. Използва се и приложението Гугъл мапс, с което могат да се проверят детайли от видеото.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хабер
    0 0
    16:51, 27 юни 2017
    Българските медии най-успешно се борят с фалшивите новини. За това са на 117 място в света. А бе Баламурска работа!
Последни новини