ЕК глоби Google с рекордните 2,4 млрд. евро

Европейската комисия глоби Google с 2,42 млрд. евро за нарушаване на антитръстовите правила на ЕС. Google е злоупотребил с господстващото си положение като машина за търсене, като е дал незаконно предимство на друг свой продукт — услуга за сравнително пазаруване, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Дружеството трябва да прекрати тази практика в срок от 90 дни. В противен случай ще му бъде наложена глоба в размер до 5% от среднодневния световен оборот на Alphabet, дружеството майка на Google.

Google злоупотреби със своето господстващо положение като машина за търсене, като промотира своята собствена услуга за сравнително пазаруване в резултатите от търсенията за сметка на „изблъскването“ надолу на услугите на конкурентите му“, заяви комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

„Съгласно антитръстовите правила на ЕС действията на Google са незаконни. Google е лишил другите дружества от възможността да се конкурират въз основа на качествата на своите продукти и да разработват иновативни продукти. И което е най-важното, Google е лишил европейските потребители от истински избор на услуги и от пълноценно ползване на предимствата на иновациите“, допълни комисар Маргрете Вестегер.

От технологичния гигант изказаха „уважително несъгласие” с решението на европейския орган и съобщиха, че обмислят обжалване на рекордно високата глоба.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини