КРИБ -Хасково се обяви срещу готвеното увеличение на тока от 1 юли

Срещу предвижданото увеличение в цените на електроенергията от 1 юли 2017 година се обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - Хасково. В разпространено до медиите съобщение се казва, че  липсват обективни причини това да се случи, като драстичен скок в потреблението или износа.

Факт е, че на свободния пазар липсва нощна тарифа за потребление, както и предполагаеми преференциални цени за по-висок обем закупена електроенергия, посочват от КРИБ и допълват:

"Всичко това е на гърба на българския народ. Бизнесът чинно заплаща на държавата всички данъци и такси, а вече и на преференциалните електропроизводители. За да има страната ни добра икономика, трябва политиката й да бъде насочена към стимулирането на бизнеса. За съжаление, с всяка изминала година той среща все повече затруднения. „Извиването на ръцете” на българските компании не е начинът да се стимулират производството и разкриването на работни места. Ще пострадат и българските производители от базовата промишленост, които са и най-големите индустриални потребители на електроенергия. Затова ние категорично възразяваме срещу предложените промени за увеличение на цената на електроенергията за новия ценови период. Според нас, това ще доведе до унищожаване и на тези индустрии, които все още работят и оцеляват, въпреки водената неадекватна на европейската практика национална политика в енергетиката".

Според КРИБ, водената политика в енергетиката не позволява на българските индустриални потребители да планират и осигурят устойчиво развитие, включително и добра социална среда в своите предприятия. От Конфедерацията настояват предприемане на адекватни мерки за въвеждането на ясни и прозрачни правила за определяне цената на електроенергията на свободния пазар и за битовите потребители.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини