САЩ-Китай: Двамата президенти обсъдиха лошите отношения

Президентите на САЩ и Китай – Доналд Тръмп и Си Цзинпин, са разговаряли днес по телефона, предаде БТА. Тонът не е бил приятелски, сочат вести от двете столици.

Доналд Тръмп обсъди със Си Цзинпин севернокорейската заплаха, отбеляза Белият дом, в съобщение, цитирано от Асошиейтед прес.

"Двамата лидери потвърдиха привързаността си към идеята за Корейски полуостров без ядрено оръжие. Президентът Тръмп повтори, че е твърдо решен да се стреми към по-балансирани търговски отношения с търговските партньори на Америка", се казва в съобщението.

Тръмп е все по-недоволен от неуспеха на Китай да възпре Северна Корея, отбелязва Ройтерс.

В разговора, според Франс прес, Си е изразил съжаление, че „отношенията между Вашингтон и Пекин бяха помрачени“.

"Двустранните отношения бяха засегнати от негативни фактори. Надяваме се, че САЩ ще могат да се отнесат коректно към въпросите, свързани с Тайван и в съгласие с принципа за един Китай", заяви днес Си, цитиран от Китайската централна телевизия.

Правителството на Тръмп разгневи Пекин, когато в края на юни даде зелена светлина за продажбата на оръжия на стойност 1,3 милиарда долара на Тайван - де факто независим остров, към който обаче комунистическият режим има териториални претенции.

„Сериозна провокация“

Няколко чака преди двамата президенти да вдигнат слушалките, дойде поредният инцидент в протяжния и сложен проблем около Южнокитайско море, където Пекин усилено достроява острови.

Преминаването на американски военен кораб в близост до остров, който Китай смята за свой, е сериозна политическа и военна провокация, заяви китайското външно министерство, цитирано от Франс прес.

В отговор на присъствието на американския кораб Китай изпрати военни кораби, които да го принудят да се отдалечи от острова, заяви говорителят на външното министерство Лу Кан.

"Операцията на САЩ навреди на китайския суверенитет, подрони мира, сигурността и реда на съответните води и изложи на опасност обекти и персонал на китайските острови - заяви Лу Кан. - Китайската страна ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на националния суверенитет и сигурността."

Ескадреният ракетен миноносец "Стетъм" премина на по-малко от 12 морски мили от остров Тритон в архипелага Параселски острови. Претенции към острова имат и Тайван, и Виетнам.

Това бе втората подобна операция, откакто Доналд Тръмп дойде на власт. Подобни операции се извършваха при управлението на Барак Обама.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини