1000 домакинства от Свиленград събират разделно боклука пред домовете си

Свиленград продължава да разширява добрата практика за разделното събиране на боклуци на своя територия. 1000 домакинства от града и общината ще сортират отпадъците в контейнери пред домовете си. За тази цел общината е осигурила специални кофи за смет, жълти на цвят, в които ще се изхвърлят само хартия и пластмаса.

Съвместният проект на местната администрация и Екопак в южната община е пилотен за страната и стартира преди година със 100 броя жълти кофи за разделно събиране, разположени пред домовете на осем улици в града.

За тяхното събиране бе приложен методът „от врата до врата“. Така хората бяха улеснени да разделят сухите отпадъци още на мястото на тяхното генериране. Свиленград е сред няколкото общини в България, където се прилага този нов за страната метод.

Отпадъкът, събран в продължение на една година в жълтите кофи е общо 12 000 кг и чист като качество, т.е. само хартия и пластмаса.

От 10 юли всяко домакинство ще получи собствена жълта кофа с вместимост 240 л за събиране на пластмасови и хартиени опаковки. Осигурено е и безплатно събиране на отпадъците от кофите 2 пъти в месеца по установен график.

В случай обаче, че се установи друг смесен битов отпадък в специалните кофи, те няма да бъде извозени.

Проектът до момента показа, че се повишава отговорността на гражданите да ползват системите за разделно събиране, развива се екологичната култура и нараства ангажиментът на хората за съхраняването на местната природа.

Увеличаването на количеството разделно събрани отпадъци е довело до намаляване на количеството на извозвания боклук към депото в Харманли, а от там на  разходите за транспортиране и депониране, обясняват от общината.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини