Методът на Шрот дава нова надежда за деца с гръбначни изкривявания

Изображение 1 от 2

    Световноизвестният метод на Шрот за лекуване на гръбначни изкривявания при деца от няколко години успешно се прилага и у нас. Методиката е неоперативна и включва двигателни и дихателни упражнения, изцяло съобразени със спецификата при всяко дете.

    В България методът е въведен през 2014 година от физиотерапевта Борислав Чонгов. Преминал през множество специализации в чужбина, той практикува индивидуална и групова терапия в центъра "Спорт и здраве". Чонгов е и професионалният физиотерапевт на Спортната федерация на глухите, практикува и към най-голямата ортопедична болница - тази в Горна баня. Докато специализира в Барселона при световно признатия експерт д-р Мануел Риго, успява дотолкова да впечатли учителя си, че Риго го избира да води обучения по метода Шрот в Европа.

    Доскоро - не само у нас, а и по света - страдащите от сколиоза са били лекувани с обща изправителна гимнастика и лечебна физкултура. В последните десет години практиката се измества към по-специфични упражнения, които дават и по-добри резултати.

    Целта на упражненията е да се спре прогресията на заболяването и доколкото е възможно, изкривяването да се коригира. В момента никой не може да гарантира 100% корекция, но ако изкривяването бъде забелязано навреме и върху него се работи, това дава много добри перспективи за детето, обяснява Чонгов. Двете световни научни организации за лечение на сколиоза - SRS и SOSORT, също препоръчват основно този метод.

    Науката не е наясно защо се развива сколиозата. Поне 80% от случаите са с неизяснен причинител. Като такъв често се сочи позата при заседяване пред компютър, но според Борислав Чонгов това не обяснява защо тогава заболяването се среща при 2 до 5% от децата, а не е по-масово.

    Ако се остави да прогресира, сколиозата може да доведе до здравословни проблени в гръдната клетка (напр.увреждане на органи), защото покрай гръбначния стълб се деформират и ребрата. Болка и деформиране на мускули са сред другите неприятни последствия.

    Специалистът обяснява, че е добре упражненията да започнат около 10-годишна възраст, защото сколиозата прогресира най-вече в пубертета - пикът е около 12 г. при момичетата и 13-14 г. при момчетата. Точно тогава курсът е най-интензивен. Ако се започне с гимнастиката твърде рано, има риск детето да загуби интерес към терапията, когато тя е най-необходима. Целта на упражненията е да се коригира максимално гръбначният стълб и торсът. Физиотерапевтът учи децата и как да се справят с изкривяването, като дишат по подходящ начин - разширявайки определени зони на гръдният кош. Позата се задържа с помощта на мускулатурата и адаптацията се постига с множество упражнения, изпълнени с корекция. Ако изкривяването е до 25 градуса, гимнастиката и упражненията са достатъчни. Ако ъгълът е по-голям, се препоръчва и носене на медицински корсет. Децата, които вече са преминали индивидиално обучение, могат да продължат терапията в групи. Опитът показва, че тази форма им допада.

    Физиотерапевтът е работил с много спортисти и противно на установеното мнение смята, че спортът при деца с гръбначни изкривявания не бива да се ограничава. Изключение правят само т.нар. спортове с огъвкавяване - като художествена гимнастика и балет. Макар че една от успешните му пациентки е именно националната състезателна по художествена гимнастика Боряна Калейн. Тя е с леко изкривяване, което специалистът е успял да коригира. Той с гордост показва и снимки на малка пациентка, оперирана у нас по метода ApiFix (поставяне на имплант, който с упражнения може да се разтяга) от доц. Яблански и проф. Фломан. Тя била едва 120-тото дете в света, лекувано по този метод, с цели 66 градуса изкривяване на гръбнака. След операцията пациентката продължава терапията по Шрот при Борислав Чонгов и вече изкривяването изглежда слабо забележимо.

    В основата на упражненията е автоизтеглянето на гръбнака. Още Хипократ е лекувал сколиоза с теглене, но външно, обяснява физиотерапевтът. Той смята, че специалист по метода на Шрот би следвало да има във всеки голям град.

    Препоръката към родителите е да следят децата си и при забелязване на асиметрия да потърсят специалист. Трудност представлява и фактът, че изкривяванията се получават в период, когато децата стават по-самостоятелни и започват да се крият, когато са голи. И не на последно място - родителите да не забравят да осигурят за децата си спорт, хигиена на стойката в къщи и на училище и най-вече личен пример.

    Източник: offnews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини