27 °C

Сметката за президентския вот: Партиите изхарчили над 5 млн.

Инициативният комитет "Румен Радев и Илияна Йотова" е набирал средства за предизборната кампания за президентските избори и след нейния край. Това е установила Сметната палата след извършен одит.

Установено е още финансиране в размер на 540 лв. от юридическо лице, в нарушение на Изборния кодекс.

Сметната палата е проверила 11 участници в президентските избори на 6 ноември миналата година - 2 политически партии, 4 коалиции от партии и 5 инициативни комитета. Те са изхарчили общо 5 210 643 лв. за предизборната си кампания.

Общите им приходи за кампанията са 5 212 362 лв. Направени са 2 187 парични дарения от 2 166 физически лица в общ размер на 1 194 118 лв., както и 9 непарични дарения от 9 физически лица в общ размер на 3 005 лв.

Най-скъпа е предизборната кампания на кандидата за президент Цецка Цачева от ГЕРБ. За нея партията на Бойко Борисов е похарчила 1 714 787 лв. - собствени средства на партията, получени от държавна субсидия за 2016 г.

За кампанията на основният й опонент - Румен Радев, подкрепен от Инициативен комитет, са разходвани 924 512 лв., в т.ч. 53 193 лв. са поети задължения за получени стоки и/или услуги, неразплатени към датата на съставяне на отчета.

В тази сума влизат собствени средства на членовете на инициативния комитет - 50 245 лв., собствени средства на кандидатите - 65 900 лв., дарения от физически лица - 723 172 лв. и средства за медиен пакет, предоставени по реда на чл. 178 от Изборния кодекс в размер на 39 426 лв.

Кампанията на КП "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" е струвала 449 960 лв., а от КП "Реформаторски блок" са похарчили 822 644 лв., в т.ч. 19 403 лв. са поети задължения за получени стоки и/или услуги, неразплатени към датата на съставяне на отчета.

Общо 82 физически лица са предоставили или дарили средства над 1 000 лв. за финансиране на предизборната кампания. За 76 са установени данни за доходи, съответстващи на размера на дарените/предоставени от тях средства за кампанията. За 6 лица е установено несъответствие, но проверката е само въз основа на бази данни на НАП и на НОИ.

Предвидените в Изборния кодекс източници на информация не позволяват да бъдат проследени данни за доходи от чужбина, за спестявания в банки и други, които е напълно вероятно конкретните лица да притежават, уточняват от Сметната палата.

От 11-те одитирани политически субекта 8 отчитат средства за медийни пакети, които се предоставят от държавата, по реда на чл. 178 от ИК. Съгласно информация от ЦИК за медийни пакети са предоставени общо 277 146 лв.

Всички одитирани участници в изборите са спазили изискванията за общия размер на финансиране на изборите за президент и вицепрезидент, приходите и разходите над 1 000 лв. да се получават по банков път, в срок от 30 работни дни след изборния ден да представят в Сметната палата отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания.

Установени са неотчетени приходи от двама участници и неотчетени разходи от един участник.

 


Източник: http://www.dnes.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 16.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини