Почетоха Св.Неделя в Димитровградско с литургия

Православната църква почита днес паметта на  Св. Неделя. По този повод в параклиса, носещ името на светицата в димитровградското село Брод днес бе отслужена литургия. Води я Архиерейски наместник Георги Тодев.

Св.Неделя е родена в Мала Азия, навярно в Никомидия, столица на римския император Диоклетиан. Тя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Тя пораснала красива и умна девица. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица.

Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите в гр. Мелитин, гдето те пострадали мъченически, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън.

Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. След като Неделя решително заявила, че е посветила живота си на Христос, мъчителят отсъдил да бъде посечена с меч.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини