Хора гиганти са живели преди 5000 години в Китай

Археологически разкопки разкриха погребения на хора, които са били по-високи от своите съвременници в древен Китай, около 3000 г. пр. н.е.

По-високи наистина, но това не са фантастичните гиганти, чиито фалшифицирани снимки вдъхновяваха феновете на алтернативната палеонтология и на Ернст Мулдашев с неговите великани-атланти, погребани заедно с летящите си чинии в Тибет. 

Погребаните хора в Източен Китай са се хранели по-добре и са достигнали един не толкова впечатляващ ръст за съвременен човек от 1.90 м, съобщи IBTimes UK

Обикновено праисторическите хора са по-ниски, отколкото хората днес. Те са имали по-малко достъп до питателна храна, трябвало е да оцелеят при тежки атмосферни условия с малко защита, защото е липсвала съвременната медицина.

Но някои култури от далечното минало са избегнали тази тенденция. Хората през палеолита от Граветската култура в Европа също са имали забележителен ръст, например.

Сега откриването на тези погребения показват, че и хората от неолита, живели в района на село Дзидзия в квартал Джанциу на град Дзинан, провинция Шандонг, също са били изключително високи. Един от погребаните се съобщава, че е достигал 190 см.

"Това е определено само въз основа на структурата на костите. Ако можеше да се измери като жив човек, неговата височина със сигурност ще надхвърли 1,9 метра," заяви Фанг Хуей (Fang Hui), ръководител на разкопките от Университета в Шандонг пред China Daily.

Дори и днес областта Шандун в източната част на Китай е известна с това, че местните хора имат ръст над средната височина за страната. Но древните хора от региона също са се извисявали над хората, живеещи там днес с 8 см или повече.

Смята се, че хората от неолита в Дзидзия са станали по-високи, благодарение на богата на хранителни вещества диета. Селското стопанство в региона е процъфтявало по време на епохата на неолита с изобилие от свине и просо.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини