Нинова: Договорът с Македония да мине пред парламента

Председателството на ЕС – тук правителството е пред пълен провал. Не може председателството да са едни кражби на плочки пред НДК. Ние отдавна щяхме да внесем приоритети. Има много неща, които липсват, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за "Дарик".

Когато едни групи в ГЕРБ се борят за това кой да открадне едни пари от едни плочки, мислите ли, че има значение дали плочките са в НДК или в Бояна? Където и да е сградата, те се карат за пари за обществени поръчки, не говорят за политики", Сигурна съм, че Деница Златева щеше да наложи разговор за политики. Щяха да я изгорят в скандала за плочките. Времето показа, че сме били прави, продължи тя.

Г-н Борисов казва, че нямаме проблем с мигрантите, само че ги хванаха в бус, който катастрофира на пътя по средата на България, нелегални", коментира лидерът на БСП и обяви, че позицията й за чужденците е като тази на Вишеградската четворка.

В чакалнята, по реда, по който трябва. Това не може да стане бързо, това е много дълга процедура. Нека да го започнат управляващото мнозинство. Да видим какви са плюсовете и минусите. Принципа за различни скорости в Европа, ние не приемаме, заяви Нинова по повод желанието ни да влезем в Еврозоната. Тя се обяви против задължителното членство в НАТО за страните от ЕС.

 Ако БСП бяха спечелили изборите, биха променили Закона за училищно и предучилищно образование, в посока на връщане на парите, дадени на частните лицеи, обратно на държавните и общинските училища и биха въвели един учебник за един клас в цялата държава, разкри Нинова. "В сектор Здравеопазване – не бихме лицензирали нови частни болници, станаха прекалено много и само в големите градове. Бихме насочили същите средства към общински и държавни. В малките населени места и общини хората нямат къде да се лекуват", каза още тя.

Българското производство става неконкурентоспособно и ни заливат евтини и с лошо качество харни. Предложили сме в Парламента Закон за храните, с който определен процент от продаваните във веригите храни трябва да е с български произход. За различните стоки сме предложили различен процент, за млечни продукти 50%, за хляб и хлебни продукти 70%, каза лидерът на БСП. 

Нинова бе категорична, че БСП нямаше да позволи да има проблеми в полицията. Веднага щяха да бъдат назначени 1000 нови служители, а на всеки три села щеше да се отвори полицейски пункт. "Увеличението на заплатите на полицаите, по доклад на сегашния министър на вътрешните работи г-н Радев, струва 300 млн. лв. Веднага бихме отменили „Маловажен случай" в Наказателния кодекс заради битовата престъпност. Много от престъпленията не се разследват, защото са „Маловажен случай" по закон", отсече тя. 

Договорът за добросъседствос Македония би дал друг тон на Балканите. Подкрепяме усилията да се подпише този договор. По време на срещата ни със Зоран Заев го подкрепихме в усилието му да подобри отношенията с България. Години наред отношенията са ледени. Той иска да подобри тези отношения и да ги направи добросъседски. Мисля, че целият регион ще има полза от това, коментира Нинова. 

Имам въпрос, който задавах и на парламентарен контрол - някой виждал ли е този договор? Чели ли сте го, защото ние не сме. Изведнъж стана такава суматоха и дандания за този договор, а никой не го е виждал, на какви езици е написан и какво пише вътре. Едни експерти казаха, че в договора няма запис за обща история. Други твърдят, че има. Нали няма да си губим времето да разсъждаваме хипотетично, да прочетем договора. Нека г-н Борисов го внесе в парламента, искаме да го видим. Иначе ще си вървим на хипотези и спорове", каза още тя.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини