Китайски студенти пробват живот на Луната

Експеримент за симулиране на живот в лунни условия започна в специализираната лаборатория в Пекин. В него участват четирима студенти доброволци, които ще бъдат затворени в продължение на 200 дни в пълна изолация в рамките на подготовката на китайската лунна прогрлама, съобщи в понеделник телевизия CGTN.

Лабораторията „Юегун” („Лунен дворец”) се намира в Китайския държавен технически университет „Бейхан”. Тя представлява изолирана кабина с площ около 160 кв.м.

Това е първата подобна лаборатория, разработена в Китай и третата в света биорегенеративна база за осигуряване на условия на живот.

Университетът реализира проект със симулиране на условия на повърхността на Луната с продължителност 365 дни. Групата от четирима доброволци завърши в неделя 60-дневния си престой в лабораторията. След края на 200-дневния етап започва следващия – 105-дневен.

В „Лунния дворец” има жилищен модул с площ 42 кв.м и два модула за отглеждане на растения. В жилищния се намират четири отделни спални, една обща стая, баня, помещения за животни, място за преработване на отпадъците.

Според изследователите такива експерименти помагат на китайските учени по-активно да проучат кои са най-необходимите неща за продължителна лунна мисия.

 

Източник: bgnes

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини