ГДБОП: Новият софтуер е за експертизи, не за подслушване

ГДБОП съобщи, че няма да подслушва Skype и Facebook, а ще използва закупеният софтуер за експертизи.

По-рано днес излезе информация, според която ГДБОП са закупили софтуер за шпиониране на приложения и програми за комуникация, като Viber, Skype, WhatsApp, Facebook Messenger и др. 

От сайта на службата се разбира, че тя е обявила и приключила обществена поръчка за софтуер, който да може да "извлича данни от различни мобилни устройства". 

Източници от ГДБОП обаче категорично опровергаха появилите се информации, че е възможно масово подслушване на граждани, съобщава БНР. 

С помощта на програмата могат да бъдат свалени данните от над десет хиляди вида мобилни устройства. Сред тях различни модели телефони, таблети и музикални плеъри. 

За софтуера са били платени близо 18 хиляди лева. По повод появилите си информации за възможно масово подслушване на граждани у нас, източници от службата обясниха, че става дума за анализ на данни от устройства, иззети като веществени доказателства. 

От техническите изисквания се разбира, че за да работи закупеният софтуер, трябва USB кабел, който да бъде свързан към устройството, от което да бъде извлечена информацията, информира в. "24 часа". 

След кратка справка в сайта на компанията, спечелила обществената поръчка на ГДБОП, става ясно, че за 18 хил. лв. без ДДС са взети три програми - SQLite Viewer, Android Root и Plist Viewer. 

Първата отравя файлове с данни като .sqlite и .db., в който са оперативните данни на операционната система Android. Android Root пък дава пълен достъп до файловете в устройството. С Plist Viewer пък могат да се разгледат .plist файлове, които се ползват от смартфоните и таблетите на Apple -iPhone и iPad. 

Притеснението на медиите и гражданите обаче бе основателно. 

На първо място се вижда, че компанията, която е спечелила търга, е предоставила своя софтуер на редица разузнавателни служби, като американската Национална Агенция за Сигурност (NSA). 

Агенцията стана известна преди няколко години, след разкритията на Едуард Сноудън, който оповести, че на практика NSA може да следи и шпионира всеки жител на планетата. 

Агенциите като британската GCHQ и американската NSA са направили инвестиции за милиарди в откриването на дистанционни начини за хакване на смартфони, твърди Сноудън.

Мащабите на масираното наблюдение и шпиониране, извършвано в интернет са наистина големи и представляват опасност за демокрацията и личните права на всеки, смята Сноудън, който преди е работил за разузнавателните агенции на САЩ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини