Украинците вече пътуват без визи в ЕС

Процесът по ратификация на споразумението ЕС-Украйна приключи, съобщи днес Съветът на ЕС. С това пълното прилагане на документа започва от 1 септември.

Споразумението, подписано преди три години, действа частично от 2014 г., но предварителното му прилагане в търговската му част започна едва от началото на тази година. Според официалната статистика търговският обмен между ЕС и Украйна е нараснал с една трета от началото на годината, отбеляза БТА.

От днес влезе в сила отпадането на визовия режим за украински граждани, които пътуват до ЕС с биометрични паспорти за срок до 90 дни. 

Съветът отбелязва, че отсега нататък се открива пътят за всеобхватно сътрудничество с Киев в областите на външните работи и международната сигурност, миграцията, данъчното облагане, финансите, науката, технологиите, образованието. 

Приключването на процеса по одобрение на споразумението за асоцииране бе обявено ден преди свиканото за утре двудневно заседание ЕС-Украйна в Киев. 

На предстоящата среща ще бъде отбелязан новият етап в двустранните отношения и ще бъде потвърдена позицията на ЕС за териториалната цялост на Украйна и необходимостта от изпълнението на договореностите от Минск.

Споразумението между ЕС и Украйна може да влезе в сила, след като едва наскоро (на 30 май) холандският парламент го одобри. Холандците отхвърлиха договора на референдум през миналата година. Впоследствие обаче европейските лидери постигнаха компромис с Холандия, който позволи на страната да ратифицира спогодбата. Към споразумението за асоцииране ЕС-Украйна бе добавен анекс, който гласи, че договорът не е стъпка към започване на преговори за присъединяване на бившата съветска република към съюза.

По-рано Европейският съвет реши, че споразумението:

  • не открива възможност за членство на Украйна в ЕС,
  • не предоставя общи гаранции за сигурност или военна помощ за Украйна,
  • не дава на украинските граждани достъп до пазарите на труда на държавите от ЕС,
  • не обвързва държавите от ЕС с финансова помощ за Украйна.

Заради споразумението от 1 януари 2016 г. Русия наложи продоволствено ембарго над Украйна. Киев отговори с контрасанкции.

Тогава Москва се аргументира, че Украйна не може да участва едновременно в две зони за свободна търговия - с ЕС и с Общността на независимите държави (ОНД). Това би създало заплаха от реекспорт на стоки, идващи от трети (европейски) страни, като украински. 

Коментари в сайта

Последни новини