Успешен тест на системата за задвижване на "Хиперлуп"

Американската стартъп компания Hyperloop One, която разработва авангардната концепция за свръхбърз пневматичен влак „Хиперлуп“, направи успешно първия пълен тест на своята система за задвижване в условия на технически вакуум. Концепцията за Хиперлуп се състои в това пътниците да се настаняват с специални капсули, които се поддържат във въздуха благодарение на магнити в тръба с ниско налягане, като развиваната скорост е заложено да стига до 1 200 км/ч. Идеята за такъв принцип на движение съществува теоретично отдавна, но през 2013 г. бе стартирана от милиардера Елон Мъск, които стои зад електромобилите „Тесла“ и ракетата носител SpaceX.

"Hyperloop One осъществи това, което никой досега не е осъществявал успешно, като извърши за пръв път тест на прототип в реален размер на системите Hyperloop“, каза съоснователят и ръководител на компанията Шервин Пишевар, цитиран в комюнике.

Тестът е осъществен в комплекса DevLoop в пустинятя близо до Лас Вегас, щата Невада, още на 12 май, но резултатите се обявявят сега. Тестовото устройство е успяло да се издигне над релсите в продължение на малко повече пот 5 секунди благодарение на магнитна възглавница и е достигнало скорост от 112 км/ч., съобщава компанията.

„Създавайки полен вакуум, ние буквално вкарахме небето в туба, както ако летите на височина 60 000 м.“, се казва още в съобщението на компанията, която вече бе тествала успешно своята система за задвижване.

Този път Hyperloop One тества двигателят, вакуумната помпа, магнитната поддръжка и електромагнитната спирачка.

Компанията обяви, че е конструирала прототип на капсула от алуминий и карбонови влакна за транспортиране на хора и товари в тубите. Капсулата е с размер 8.5м, се уточнява в съобщението.

Сред инвеститорите на компанията са френската жп компания SNCF, американският конгломерат „Дженерал Електрик“, независимата руска фондация RDIF и дубайската пристанищна компания DP World Group.

В момента през няколко компании, една от които е „Хиперлууп Траспортейшън Технолоджис“ на Дирк Алборн, се разработват тестови трасета за тръбата.

Идеята за свръхбърз пневматичен влак се ражда още в началото на 19-век, като някои работещи варианти функционират през същото столетие в Лондон и Ню Йорк. Няколко неуспешни проекта, част от които държавни, се раждат и през 20-век, преди през 2012-та година собственикът на "Тесла" и „SpaceX” Елон Мъск да се захване с идеята

 

Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини