Предлагат мерки за справяне със запрашения въздух над Димитровград

    Финните прахови частици (ФПЧ) са основният замърсител на въздуха над Димитровград, това стана ясно на пресконференция в Общината днес. На нея бе представен проект за разработване на актуална програма за качество на атмосферния въздух. Проектът ще се реализира от местната администрация в продължение на 18 месеца и е на стойност 182 000 лв.

    През първото полугодие на тази година допустимите норми на праховите частици във въздуха над града са били превишавани 33 пъти при годишна норма от 35 пъти, коментира гл.еколог на Общината Пламен Митков. Припомни, че този показател страната ни в наказателна процедура от Европейския съюз.

    Основният източник на този вид замърсяване е отоплението с дърва и въглища през зимните месеци. Друг източник на ФПЧ са газовете от автомобилите, коментира Митков. Той посочи, че една от целите на проекта е разработване на актуализирана програма за управление на замърсяването с финни прахови частици, в която ще бъдат заложени мерки за намаляването им. Предстои да стане ясно какви точно ще са те.

    В рамките на разработката ще бъде сформирана и комисия, в която освен специалисти от Общината, ще участват и представители на РИОСВ-Хасково и еколози от големите местни предприятия.

    Димитровград е една от 28-те общини в страната, които имаха право да кандидатстват, за да актуализират своите програми за подобряване качеството на атмосферния въздух, коментира зам.кметът Яшо Минков. Каза, че разработената и подобрена програма на Общината по този проект ще бъде изпълнена на следващ етап. Очаква се да бъде открита процедура по ОП "Околна среда"  до края на годината.

    До ноември 2018 година програмата да бъде готова. Преди да се изпълни, тя трябва да бъде одобрена от Регионалната екоинспекция в Хасково и да бъде разгледана от Общинския съвет в Димитровград.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Х
      х
      3 0
      14:24, 13 юли 2017
      А за жълтото куминче на "Неохим" няма ли да се предложи нещо???
    • 2
      Ми
      Мина
      5 0
      15:43, 13 юли 2017
      Дървата и въглищата през зимата , автомобилите - през лятото , само това ли им стиска да констатират.А когато сутрин колите са побелели от прах ,пак от Африка ли е стигнал до тук, или от много по-близо - трошачката на Каолин , която е на около 2 километра по права линия от града ни.Екологът ни да направи проверка,ама когато това чудо работи и ,не дай си боже вятър духа оттам.Ще му стане ясно кой засипва града ни с ФПЧ.
    • 3
      Ки
      Кирилка
      1 0
      23:46, 13 юли 2017
      Тия от Нео Титан няма ли да измият по някое време кофите за боклук.Тези до бабин пазар вонят от 50 метра.Хората в околните блокове не могат да си отворят прозорците.И да престанат да минават да ги вдигат още в 6 часа,че с вдигат страхотен шум и будят целия град.От камионите ли е,от кофите ли е,но в други градове не се чува такова гърмене.
    • 4
      У
      У
      1 0
      12:36, 14 юли 2017
      Тъпото камионче на "Неотитан" дето уж четка улицата само вдига пушилка.
    • 5
      Пе
      Пенева
      0 0
      14:20, 14 юли 2017
      И улиците да мият.
    Последни новини