Меланом: Симптоми, лечение и превенция

Меланомът е вид рак на кожата, който започва в пигментните клетки на кожата, наречени меланоцити. Тези клетки произвеждат меланин, който е отговорен за цвета на кожата, очите и косата.

Американският Национален институт по онкологични заболявания съобщава, че само 2% от всички ракови заболявания на кожата са меланом, така че заболяването е много рядко. Но е много опасно. От всички видове рак на кожата, меланомът е най-смъртоносният. През 2017 г. Националният институт по здравеопазване (National Institute of Health - NIH) прогнозира, че ще има 87 110 нови случая на меланом, 9 730 от които с фатален край.

Докато при мъжете заболяването обикновено се диагностицира на 60-годишна възраст, жените могат да получат болестта на всяка възраст, като рискът нараства заради фамилна обремененост и количеството излагане на слънце. Меланомът е един от най-големите ракови убийци на жените в средата на 20-те до средата на 30-те години, разказва Дорис Дей (Doris Day), дерматолог и лекуващ лекар в болницата Lenox Hill, Ню Йорк.

"Меланомът е най-рядкото, но най-сериозното от всички ракови заболявания на кожата", заяви Дей пред Live Science. Ракът на базалните и на сквамозните клетки на кожата се среща по-често от меланома, според Фондацията за рака на кожата (Skin Cancer Foundation.).

Причини и рискови фактори

Излагането на ултравиолетови (UV) лъчи слънчевата светлина е водеща причина за меланома. Когато на меланоцитите попадне слънчева светлина, те започват да произвеждат повече от пигмента меланин, потъмнявайки кожата. Това може да доведе до зачервяване, лунички или бенки - повечето от които са доброкачествени.

Изследователите смятат, че честото излагане на ултравиолетова радиация може да доведе до увреждане на ДНК на меланоцитите, да излязат извън контрол и да се образува тумор. Силните слънчеви изгаряния в детска възраст, използването на солариуми и прекомерното излагане на UV радиация повишават риска от меланом, според клиниката Майо.

Туморът на меланома често произхожда от съществуваща бенка или започва като ново увреждане, което прилича на бенка. Хората с повече от 50 обикновени бенки е по-вероятно да развият меланом, според Националния институт по рака.

Меланомата също така поразява по-често хората със светла кожа. По-малкото пигментно покритие в кожата означава, че имате по-малко защита от ултравиолетовите лъчи. Хората от европеидната раса са 30 пъти по-склонни да развият инвазивен меланом, отколкото хората с африкански произход, според Националното сдружение за борба с рака.

Меланомните тумори най-често се срещат в области на тялото, които са изложени на пряка слънчева светлина, като ръцете, краката, главата и лицето, според клиниката Майо. Въпреки това меланомът може да се образува навсякъде по тялото, където има меланин, включително очите и тънките черва, според Националния институт по рака.

Един тип меланом, наречен акрален ленингозен меланом, може да се появи като черно или кафяво обезцветяване по стъпалата на краката, под ноктите или по дланите на ръката.

Тъй като меланомът може да се появи в зони на тялото с малко или никакво излагане на слънце, лекарите смятат, че причините са комбинация от генетични и екологични фактори - включително ултравиолетовите лъчи, според клиниката Майо.

Хората с фамилна анамнеза за меланом е по-вероятно да развият рака. Един от всеки 10 души, диагностицирани с меланом, има член на семейството, който също е диагностициран с болестта, според Националния институт по рака.

Симптоми и диагноза

Първите признаци на меланома се появяват като необичайна бенка или като промени в съществуващата бенка.

Бенка, която е асиметрична по форма, няма гладка граница, има неравномерно оцветяване, по-голяма е от диаметъра на молив и променя външния си вид може да е признак за меланом.

Бенка, която кърви или сърби, също е предупредителен знак за меланом.Единственият начин за диагностициране на меланома обаче е с биопсия, според клиниката Майо.

Скенерът MelaFind, технология, разработена съвместно с НАСА, също може да помогне на лекарите да изследват подозрителни бенки. Изследователите, разработили MelaFind, са сканирали и биопсидирали повече от 10 000 кафяви белези и са разработили алгоритъм, който дава информация за увреждането, разказва Дей.

Сканирането може да изследва на дълбочина от 2 милиметра в кожата и не изисква рязане, коментира Дей.

Ако сканирането установи, че петното може да е рак, лекарите биопсират мястото и го изпращат в лаборатория, където изследователите "определят вида на клетките и колко бързо се делят, а после ни дават отчет", обяснява Дей.

Лечение

Меланомата често има добра прогноза, когато ракът е открит рано. Ако увреждането не се е разпространило извън повърхността на кожата, една лека операция може да е достатъчна, за да се излекува рака.

Националният институт по рак изчислява, че хората, диагностицирани с локализиран меланом, имат 91,7% честота на преживяване от над 5 години. За щастие на този етап се диагностицират 84% от случаите на меланом.

Но ако меланомът се е разпространил в други части на тялото, лечението може да бъде трудно.

Ако поражението е по-дълбоко от 1 милиметър, лекарите могат да направят биопсия на контролен възел, при която се използва оцветяване, за да види дали туморът се е разпространил в системата на лимфните възли. Тогава лекарите ще премахнат мястото, както и оцветените лимфни възли, които след това се проверяват за рак. Ако възлите са без рак, то вероятно ракът не се е разпространил и лекарите няма да премахват повече лимфни възли, обяснява Дей.

При диагноза меланом лекарите проверяват главата и гръдния кош на човека.

"Всеки рак има свое предпочитано място", казва Дей. "Меланомът обича да отива в мозъка и белите дробове, затова се проверяват".

Ако меланомът се е разпространил под кожата до близките лимфни възли, петгодишната честота на преживяване е 62%. Ако се е разпространил в далечни части на тялото, петгодишната честота на оцеляване е 16%.

За хората, чийто меланом се е разпространил извън кожата им, може да се приложи химиотерапия, лъчетерапия или биотерапия за лечение на рак. Традиционната химиотерапия не работи добре за меланома, но много пациенти използват интерферон - протеин, който помага на имунната система.

"За съжаление обаче интерферонът не е идеалното лечение, тъй като удължава живота с около 11 месеца, но това са мъчителни 11 месеца", споделя Дей.

Сега лекарите могат да картографират всеки меланом, за да видят дали има генетичен модел, който може да бъде лекуван с химиотерапия. "И ако това стане, има някои специфични химио-агенти, които работят по-добре и дават много по-голям шанс за ремисия и дългосрочно оцеляване с по-малко странични ефекти", отбелязва Дей.

Метастатичният или разпространяващ се меланом бе смъртна присъда, но сега това е "обикновено хронично заболяване", заявява тя.

 

Предпазване

Предпазването от меланом е задача за цял живот, но изисква само няколко прости предпазни мерки за намаляване на риска.

Избягването на солариуми е лесна стъпка, както и използването на слънцезащитни продукти целогодишно. Изберете слънцезащитен крем, който е с висока степен на защита. "Използвайте слънцезащитен крем с най-малко 30 SPF, дори и в облачни дни", отбеляза д-р Дийрадж Таранат (Dheeraj Taranath), регионален медицински директор в MedExpress, Пенсилвания.

Носенето на шапки, козирки и плътни дрехи също е чудесен начин да се блокират ултравиолетовите лъчи. Ако сте на открито под обедното слънце - между 10:00 и 16:00 часа - е добре да защитите кожата си от слънчевата радиация, защото тогава е най-силна.

"Пазете се от слънцето и ходете редовно на прегледи за проверка за рак на кожата, за да се открие рано", подчерта Дей.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини