Марешки за обвинението: Натискаха да спра бизнеса с горива

Едно от нещата, което ми беше поставено като много тежко условие, е да прекратим до края на май бизнеса с горива, заяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Така зам.-председателят на парламента коментира обвинението, което прокуратурата му повдигна днес - за изнудване на негови конкуренти в аптечния бизнес.

По думите на Марешки исканията към него били не само политически, но и икономически, и идвали от хора, които, "мародерстват този бизнес, имат възможност да поставят такива условия", цитира го БТА. 

"И защо през декември прокуратурата прекратява производството с указания, че няма никакви доказателства за извършени престъпления след няколкогодишно разследване и постоянно подслушване, а месеци по-късно, без допълнително разследване и при същите доказателства, отново се вади папката от чекмеджето. Явно съм неудобен за някого и си има лостове, след като могат да направят така, че да са извади нещо, току-що прекратено", подчерта той пред журналисти.

Марешки се оплака, че председателят на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) се опитал да поиска той да няма право да седи на председателската банка заради обвинението. 

„Защото някой, не каза кой, но визираше някой от журналистите, много се интересувал. Подозирам коя е журналистката, но няма да казвам имена. Това е абсолютно нелепо, някой се опитва предварително да слага присъди и по този начин да въздейства на публиката, няма да се получи. Мога да се обзаложа, че Главчев по-бързо ще слезе от банката, отколкото Марешки. Марешки ще остане на председателската банка, но за Главчев това не е сигурно“, каза още лидерът на "Воля". 

Той разказа, че преди няколко дни е разговарял с премиера Борисов, но не го занимавал с натиска срещу себе си, а с проблема с картелите и контрабандата, както и с ниските доходи. Министър-председателят е обещал да помисли какви адекватни действия да бъдат предприети.

"Ние поставихме остро въпроса да се предприемат действия за смачкване поне на един от картелите - този с горивата, който ощетява много българския народ. Контрабандата продължава да върлува, 900 бензиностанции са хванати за манипулиране на уредите, но сред тях не е нито една на Марешки", подчерта още политикът бизнесмен. 

Покрай всички шумотевици забравихме за модела "Кой", да задаваме въпроса кой, как милиарди наши пари отиват в чужди джобове, констатира зам.-председателят на Народното събрание.

Марешки обеща неговите депутати да станат много послушни, ако започне истинска работа срещу корупцията, контрабандата, картелите, за поносимо ниво на доходите на пенсионери, лекари, учители, полицаи и постигане на нормална бизнес среда у нас.

Видяхме загубени няколко месеца, корупция,контрабанда, картели - с тези три неща трябва да се справим и това ще бъде вододелът, който ще реши дали през септември ще тръгнем на агресивна политика за предсрочни избори, обеща той. 

Председателят на "Воля" предположи, че атаките срещу него идват от управляващите, макар че, по думите му, може да са замесени и от опозицията.

Той си задавал и въпроса как така, когато се говори за някоя нискотарифна компания с агресивна ценова политика, става въпрос за law cost-политика, а, когато се говори за Марешки с агресивна ценова политика - за престъпление. 

Междувременно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че обвинението срещу него няма нищо общо с политиката и обеща то да не "стои на трупчета".

Коментари в сайта

Последни новини