Библиотекари и читалищни секретари ще придобият нова степен професионална квалификация

Осем  читалищни секретари и библиотекари от читалища на област Кърджали ще преминат обучение  за придобиване на ІІІ степен  професионална квалификация по професия "Библиотекар", специалност "Библиотекознание". Откриването на обучението ще се състои в понеделник – 17 юли  в 10 часа в НЧ „Обединение 1913” – Кърджали. Обучението се провежда в  партньорство с  РБ „Н. Й. Вапцаров”.

Фондация „Глобални библиотеки  –  България”  предоставя безвъзмездна  финансова подкрепа  на служители  със средно образование от обществените библиотеки, подписали споразумение за партньорство с фондацията. Финансовата подкрепа е  90% от  пълния размер  на индивидуалните такси  за  обучение в лицензирани  от  НАПОО центрове за професионално образование. Курсовете ще се  организират и проведат в периода до  31 октомври 2018 г. чрез електронна платформа за дистанционно обучение.

НЧ „Обединение 1913” Кърджали е учебна база на Асоциация „Съвременни читалища”, с лиценз  на Център за професионално обучение № 200612327/31.05.2006 г. За официалното откриване ще пристигне инж. Георги Петров, председател на Асоциацията.

Продължителността на обучението е 960 учебни часа.  Основните  дисциплини в програмата са:  Общо библиотекознание, Библиотечни фондове, Библиотечни каталози, Библиотечно обслужване, Управление и организация на библиотеката, Справочна и библиотечно-информационна дейност и др. Практическите занятия ще се водят от специалисти от РБ”Н.Й.Вапцаров”.

Обучението завършва с  Държавен изпит за придобиване на професионална

квалификация, съгласно чл. 39, т.2 от Закона за обществените библиотеки.

Успешно положилите държавните изпити ще получат Свидетелство за придобита III степен на професионална квалификация по професия "Библиотекар", съгласно чл. 52, 52а и 53 на Наредба № 4 за документите за системата на народната просвета.

Целта на обучението  е да бъдат подкрепени библиотечни служители с натрупан

практически опит, но без придобита степен на професионална квалификация да изпълнят изискванията на Закона за обществените библиотеки.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини