17 °C

Съществува още една планета в Слънчевата система

Може да съществува неизвестна планета в края на нашата Слънчева система, показва ново проучване, пише вестник The Independent, цитиран от Фокус.
Учените спорят от години относно това дали има друга планета в края на нашата Слънчева система. Въпросът нашумя миналата година, когато беше обявено, че са били намерени доказателства за съществуването на девета планета. След това обаче се оказа, че повечето от изчисленията са сгрешени и че планетата всъщност не съществува. 
Ново изследване на Мадридски университет Комплутенсе използва различна техника, според която наистина има друга планета след Плутон. 
Въпросът се оказва толкова сложен поради невъзможността планетата да бъде видяна директно, тъй като се намира твърде далече. Вместо това учените трябва да установят нейното съществуване чрез други данни: например гледайки движението на обектите около вероятната планета. 
Новото проучване на испанския екип използва именно този подход. Те са открили, че обектите се събират странно и са разположени по начин, който не би трябвало да е възможен, ако няма голям обект около тях.

Източник: http://www.segabg.com

Хороскоп за 24.04.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини