Актуализираха общинския бюджет

35 000 лв. ще задели общинската хазна за училището в кв.Дебър. Това беше гласувано на последната сесия на общински съвет, на която една от точките беше актуализиране на Бюджет 2017.

След преизпълнение на събираемостта на някои от местните такси още в средата на годината и освобождаването на средства от няколко проекта, кметът направи предложение за изменение в бюджета. Въпреки, че Постоянната комисия по финанси не успя да се събере, председателят ѝ Митко Хубинов направи някои промени. В изказването си пред сесията на Общински съвет той обърна внимание на съществуващия от години проблем – залагат се едни средства, а след това се изразходват значително по-големи суми или се инвестира в обекти, които не са предвидени Такъв е случаят с ремонта на читалищната фасада в кв.Любеново, за която са предвидени 5000 лв., а разходите са станали 9 500.

След разглеждане на докладната записка от директорката на училище „Караславов“ , Тонка Будакова, кметът беше предложил да бъде осигурена половината от исканата от нея сума – 25 000 лв. Средствата са необходими за ремонт на занемарена сграда, която ще трябва да бъде ползвана предвид увеличаващия се брой ученици. Хубинов настоя да бъдат отделени още 10 000 лв. Неговото предложение беше подкрепено от всички общински съветници. В изказване общинският съветник и директор на училище Чавдар Здравчев защити искането на колежката си защото „трябва да бъдат подпомагани училища, които се развиват и се увеличава броят на учениците им“.

Така в актуализацията на бюджета бяха нанесени корекции. От проект за ремонтно-възстановителни работи по улиците в село Буково са освободени 28 700 лв. Съветниците се отказаха да гласуват 3000 лв. за автобусни спирки в Дебър, Първомай и Градина и 4426 лв за фасадата на читалището в Любеново.

Така бяха осигурени средства за 5 климатика , необходими в детските градини „Марица“, „8 март“, „Първи юни“ - Градина и филиалите на ДГ „Теменуга“ в Езерово и Воден.

Още 5 000 лв. са насочени за купуване на колчета, които да ограничат паркирането по тротоарите в центъра на града. 1200 лв ще бъдат дадени за плочки на входа на парка. 10 000 лв. се връщат в резерва и с 94 лв. се намалява издръжката на Общинска администрация.

На сесията присъства почти целият педагогически персонал на ОУ „Георги Караславов“. Будакова и колегите ѝ благодариха за подкрепата на Хубинов, съветниците от образователната комисия.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    2 -3
    16:08, 14 юли 2017
    С тези балтони...сигурно това е било през зимата, а ако е сега - някой се будалка със съветниците.
Последни новини