"Барака": Документален филм без думи, от който ще настръхнете (филм)

Епичният невербален и некомерсиален филм "Барака" превзема съзнанието постепенно и предава необикновено силното си послание, който всеки трябва да интерпретира в себе си. Заснет през 1992 год. в 24 страни на 70mm-ва лента, филмът малко по малко или с шокиращи обрати показва безумно красива природа, човешки ритуали, различни лица на съвременната цивилизация и човечността, синхронизирана от религиите, традицията, технологиите или .... светофарите, във всевъзможни дестинации - Бразилия, Непал, Камбоджа, Кувейт, Индия, Танзания, Иран. 

Baraka е древна Суфи дума с форма в много езици. Превежда се просто като благословия, или дъхът, или същината на живота. Гледайки този филм зрителят е благословен с ослепителни кадри и прозрения, които са отвъд обсега на думите. Въпреки че трябва да си невероятно културен и космополитен, за да разбираш във всеки един момент къде те пренасят и какво точно се случва, няма миг, който да не е впечатляващ и смислен.

Според режисьора Рон Фрик, „Това е пътуване на преоткриване, което потапя в природата, историята и човешкият дух и семейството в царството на безкрайността.” 

Какви сме сега? Как живеем? Как се вписваме в прекрасното място под звездите, където сме се появили за малко? С какви наши приумици, амбиции и реализации го изпълваме? Невероятни пейзажи, от които човек остава без дъх. Цивилизацията, хората и това какви са те днес, унищоженията и жестокостите на човека, който са наше ежедневие или са отминали, оставяйки своята следа. 

С великолепен саундтрак и картина с най-висока художествана стойност във всеки един кадър, филмът показва различни хора, свързани по необикновен начин в своите ритуали; местата, които обитават - от самотен връх на планина до конвейр за бройлери. Ежедневните молитви на тибетските монаси, православните евреи и дервишите срещу трафика в мегаполис, звездното небе и прииждащите облаци, вулканите и гробища - на електронни отпадъци, на самолети - "Барака" е зашеметяващ портрет на нашата епоха, актуален и днес.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Уа
    уау!
    3 0
    18:54, 15 юли 2017

    потресена съм!Благодаря ви хасковонет!

Последни новини