Синоптиците предупреждават за опасно време и обилни валежи в 10 области, включително Смолян

За 10 области в страната, в това число и Смолян е обявен оранжев код за опасно време. Очакват се обилни валежи и гръмотевични бури.

Освен за Смолян, оранжев код е обявен за Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Габрово и Ловеч. С малко по-ниска степен на опасност – жълт код са областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

От НИМХ прогнозират, че днес над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Очакват се градушки и има условия за значителни количества. Над източните райони облачността ще е значителна и на места, главно в Североизточна България ще има превалявания от дъжд. От север-североизток с умерен, в източните райони и временно силен вятър, ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, на места в Югоизточна България до 27-28°. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат и отново на много места ще са значителни.

Над планините облачността ще е значителна, купесто-дъждовна. На много места ще има валежи и гръмотевични бури. Има условия за значителни количества. Ще духа силен североизточен вятър, а по билата преди обяд югозападен. Максимална температура на височина 1200 метра – около 15°, на 2000 метра – около 8°.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини