19 °C

Швейцарци учени създадоха с 3-D принтер изкуствено сърце

Швейцарски учени от Висшия технически институт в Цюрих принтираха чрез триизмерен принтер меко изкуствено човешко сърце с помпен механизъм.

Един от проблемите, свързани с изкуственото сърце, беше свързан с това, че металните и пластмасовите механизми много трудно се интегрираха с тъканите, съобщава сайтът TechCrunch, цитиран от БТА.

Те могат да ги повредят заради неестествения начин на движението им. Швейцарските учени успяха да се справят с този проблем, като конструираха меко изкуствено сърце, чиито силиконови стени се движат досущ като оригиналния анатомичен човешки орган. 

В новото изобретение все пак има и някои различия - между клапите са разположени не просто стенички, а цели отделения, които се издуват и раздуват, за да наподобят действието на помпа. 

Сърцето беше създадено с използването на 3-D принтер, чрез който учените можаха да възпроизведат сложната вътрешна структура на жизненоважния орган, използвайки меки и гъвкави материали. Целият изкуствен орган представлява "моноблок". 

Поради тази причина специалистите няма да се безпокоят как различните вътрешни механизми ще се съчетават един с друг /с изключение на входните и изходните изводи, през които кръвта ще прониква и изтича/. 

В тестовете изкуственият орган се е представил добре, но все още той не може да стане човешки имплант. Работата се състои в това, че сегашните материали издържат само на няколко хиляди удара, което стига едва за половин час работа на сърцето. 

Екипът планира да бъдат подобрени материалите, за да могат да издържат на по-продължителни натоварвания.

Източник: dir.bg

Хороскоп за 26.07.2017

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби

Моля, изберете зодия

;
Последни новини