Московски: В процес сме на изчистване на дълговете на БДЖ

В процес сме на изчистване на дълговете на БДЖ. От 400 млн. лева те вече са намалени на 193 млн. Надявам се следващата година да приключим с тази тема, каза днес по БНР министърът на транспорта Ивайло Московски.

За да стане това, България трябва да получи одобрение от петте банки, които са отпуснали най-големи кредити на превозвача, за даването на държавна помощ. Според министъра отпуснатият безлихвен заем от бюджета може да се покрива с бъдещите приходи в системата на транспорта.

Ивайло Московски посочи още, че планът за развитие на БДЖ предвижда през октомври да започне процедура за покупка на нови влакове. "Парите за влаковете няма да са подарък от данъкоплатците. Те ще се осигурят или чрез заем, или чрез разсрочено плащане, с пари от БДЖ в следващите 10 години.

Клиенти са подали 103 жалби срещу "България еър"

В отговор на въпрос министърът на транспорта каза, че до момента има 103 жалби срещу авиокомпанията "България еър" за закъснели полети. Проверката на Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) е открила, че компанията няма резервни самолети и екипажи, за да реагира при проблем с някоя от използваните машини.

Московски допълни, че ГВА ще направи четиримесечен мониторинг върху дейността на "България еър" и вероятно ще има и глоби.

До 2 млн. лева са нужни, за да поеме държавата изпитите за книжка

Коментирайки намеренията на държавата да поеме практическия изпит за получаване на книжка, министърът на транспорта посочи, че това ще гарантира в голяма степен прозрачност и край на корупцията. Московски обяви, че не приема твърденията, че само служителите на автомобилната администрация са проводник на корупцията.

"Не съм чул някой да е отишъл директно при инспекторите да предложи подкуп. Системата работи с посредничеството на колегите от автошколите, но те не искат да си ги признаят", отбеляза министърът.

Той допълни, че 1.5-2 млн лева ще са достатъчни държавата да купи до 100 специално оборудвани автомобила за провеждане на изпитите. Московски поясни, че има коли, които фабрично са оборудвани за изпити, като са снабдени с професионално видеонаблюдение и система за сигнализация, когато бъдат натиснати педалите откъм страната на инструктора.

Министърът уточни, че вероятно практическите изпити за взимане на категория за микробуси, камиони и мотори ще се организират от автошколи, доказали през годините, че работят коректно.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини