Ирак: Лидерът на "Ислямска държава" е жив и е в Сирия

Лидерът на терористичната групировка „Ислямска държава”(ИД) Абу Бакр ал Багдади е жив и се крие на територията на Сирия, заяви директорът на службата за разузнаване и контратерористични операции при вътрешното министерство на Ирак Абу Али ал Басри, цитиран от телевизионния канал „Ал Арабия”, предаде ТАСС.

Телевизията отбелязва, че Ал Басри е опровергал информацията за гибелта на Ал Багдади и е казал, че „той продължава да се крие в Сирия”, но не е в провинция Рака. 

На 11 юли иракската телевизия „Ас Сумария” съобщи, като се позова на местен източник от провинция Найнава, че бойците на ИД са обявили гибелта на Ал Багдади. Те направили кратко изявление, в което съобщили за смъртта на лидера си и че съвсем скоро ще обявят името на наследника му.

По-рано ирански медии разпространиха снимки, потвърждаващи смъртта на Ал Багдади. В средата на юни от руското военно ведомство съобщиха, че лидерът на ИД е загинал при руски въздушен удар, а с него са ликвидирани още 300 джихадисти.

На 14 юли обаче американският военен министър Джеймс Матис заяви, че Министерството на отбраната на САЩ не може да потвърди , че Ал Багдади е бил ликвидиран. 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини