Кюфтета и курбан от две агнета за Света Марина в Мандра

Изображение 1 от 6

    Кюфтета и курбан от две агнета бяха раздадени за днешния празник Света Марина в хасковското село Мандра. По традиция честването е в едноименния параклис „Света Марина“, който се намира на хълм край селото. Заради трудния достъп до Божията обител след дъжда празникът беше отбелязан в църквата „Света Неделя“ в селото.

    Да запалят свещ и да се помолят дойдоха десетки миряни, не само местни, но и гости. Те изпълниха храма за тържествения водосвет, отслужен от отец Никола.

    След края на литургията множеството се премести в двора на храма, където бяха раздадени кюфтета и курбан от две агнета, дарени от местни жители. Едното животно е дарено от Иван Георгиев, баща на две деца – на 5 м. и 5 г. „Раздадох я за здравето на малкия ми син“, обясни таткото. Другото агне е от Кичка Василева, която го нарекла за здравето на внучето си Кирил.

    Иначе историята на параклиса „Света Марина“ е доста богата. На това място на времето там е била мандрата на Малкоч бей, който влаеел няколко села в областта. По-късно на това място е построен параклис, обясни 76-годишната Христина Ангелова.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини