17 °C

Триметрова бяла акула нападна 13-годишна, еднокрак сърфист се притече на помощ

Голяма бяла акула нападна малка сърфистка в ЮАР, в районна на град Ист Лондон. 13-годишната Зои Стейн (Zoe Steyn) била на 75 метра от брега и седяла на сърфа с крака във водата. Вероятно затова останала жива.

"Видях голямо черно око, което гледаше право в мен, след това се чу трясък", казва момичето. Триметровата акула захапала дъската и Зои се оказала във водата.

Чула виковете на другите сърфисти и успяла да се качи на парче от сърфа, но уплашена не знаела какво да направи след това. Тя била спасена от еднокракия фотограф Жан-Пол Водри (Jean-Paul Veaudry). Той се доближил на сърфа си и и казал да не мисли за акулата, а да гребе към брега. 

"Когато стигнах на плажа, почувствах такова облекчение, каквото не съм усещала никога в живота си", казва Зои. "Жан-Пол каза, че много ми е провървяло".

Самият Водри казва, че ако в този момент. момичето не седяло неподвижно на сърфа, изходът щял да е друг. Акулата захапала точно там, където би се намирала ръката ѝ при гребане. А веднъж попаднала във водата кръв би направила акулата неудържима.

Голямата бяла акула е една от най-големите хищни риби в света. Достига 4,6-4,8 метра  дължина, но се срещат екземпляри до 6 метра. Смята се за най-опасния за човека вид акули.


Хороскоп за 24.04.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини