Коридорите в спешното и линейките с паникбутони. Преглед на печата

"Сега":

Небостъргачи може да се появят в "Люлин" и до Централна гара

Небостъргачи ще може да се вдигат в три столични района - това обясни главният архитект на София Здравко Здравков по време на дискусия за бъдещото развитие на столицата, организирана от БСП.

Той се обяви срещу хаотичното появяване на небостъргачи. Според него трябва да се регламентира къде може да има високи сгради в столицата.

Ще има ограничения колко висока може да е една сграда, обясни главният архитект. Ще има обособени три зони за небостъргачи. Това са кв. "Люлин", централна жп гара и в района на гара Искър. Там ще може да се строят високи сгради над 75 метра. Такива сгради ще могат да се строят след разрешение от СОС.В други райони ще може да има сгради до 25 метра.

Всички тези промени ще залегнат в нов закон за развитие на столицата, който ще бъде вкаран тази есен в парламента, смята главният архитект на София.

"Черен списък".

"Дума":

Турция подозира 77 българи за тероризъм

77 български граждани са включени в "черния списък" на турското вътрешно министерство заради подозрения във връзки с терористични организации, става ясно от доклад на МВР на южната ни съседка, посветен на борбата с групировката "Ислямска държава". От 2001 г. досега 21 българи пък са били арестувани и депортирани от южната ни съседка при опит да навлязат в зони на конфликт, основно в Сирия. Докладът е озаглавен "Битката на Турция с ислямска държава" и се намира на сайта на ведомството от 11 юли.

Българският министър на вътрешните работи Валентин Радев нямаше информация по случая. Той заяви пред БТВ, че е изпратено запитване до Министерството на външните работи.

По неговите думи в България не знаели колко хора са със забрана за влизане в Турция. Според министъра българските мюсюлмани нямали нищо общо с другите, "които стигат до Сирия". "Ние нямаме хора, които да се радикализират", заяви още Валентин Радев.

Мерки. 

"Монитор":

Коридорите в спешното и линейките с паникбутони

Коридорите на спешните приемни отделения в болниците ще бъдат оборудвани с камери, с GPS-системи и възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията, а всички мобилни екипи - с паникбутони. Това съобщи здравният министър проф. Николай Петров след работна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с него, с вътрешния министър Валентин Радев и директорите на големите болници в София.

"Само тази година са регистрирани 52 случая на насилие над медицински екипи в страната, но това не е 100% от цялата реална действителност. Половината от тях са чиста физическа агресия", допълни здравният министър. Цацаров съобщи, че през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателства срещу медицински специалисти при и по повод изпълнение на тяхната служба, осъдени са 4 -ма - 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба. През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, от които 1 е осъден на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства, осъдени са 4-ма - 2-ма условно и на двама е наложена глоба.

Конкурс. 

"Сега":

Кандидатите за БНТ са девет

Приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия. Девет души са подали документи в конкурса.

По реда на приемане в СЕМ своите концепции са подали Стоил Рошкев, Теодор Ангелов, Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Радослав Главчев, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

Съгласно процедурата отварянето на пликовете с документите се осъществява три дни след изтичане на срока за подаването им, а техническа комисия ще състави протокол за наличността и редовността на подадените документи. Протоколът ще бъде разгледан от СЕМ на 25 юли.

До 8 август Съюзът за електронни медии (СЕМ) трябва да разгледа документите на кандидатите. Сред изискванията за кандидатите за генерален директор на БНТ са наличието на опит в електронни медии, както и най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия, както и декларация за тригодишен опит на мениджърска позиция. Важно условие за представянето на кандидатите е представената от тях концепция за развитието на обществената телевизия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини