140 заявления за саниране са подадени в Димитровград през 2016 г.

    Програмата за саниране да продължи да се изпълнява с условията и критериите, с които стартира -  100% безвъзмездна помощ от държавата, да няма съфинансиране и да не се натоварват сдруженията на собствениците. За това настояват от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Искането е това да продължи до изпълнение на договорите, сключени до края на 2016 година.

    Около това мнение са се обединили представителите на Управителния съвет на НСОРБ, които се събраха на среща в края на изминалата седмица.  Зам.председател на сдружението е кметът Иво Димов, който сподели до къде стигна санирането на жилищни сгради в Димитровград и какво предстои:

    - Г-н Димов, какво се случва със санирането на жилищни сгради в Димитровград към момента?

    - Това, което се изпълнява са договорите, сключени между финансиращата банка, Общините и Областните управители до края на 2015 година. Димитровград по - бързо си изпълни ангажиментите и договорите, които са за 26 панелни блока. 24 са завършени, за два блока има обжалване и забяване на дейностите. Единият е на ул."Простор" №8, а другият - бул."Ст.Стамболов" №3 . Миналия петък бе отворена ценовата оферта за блока на бул."Ст.Стамболов", надявам се до края на месец август да започват реални строителни дейности.

    - Каква е съдбата на подадените заявления от сдруженията на собствениците от началото на 2016 година в Димитровград? Програмата приключи в края на 2016-та?

    - От Националното сдружение на общините в Република България настояваме  да се запазят условията на програмата, защото ще има негативни послединици -социални, политически и т.н. Няма как да обясним на хората, че програмата през 2015-та е стартирала при едни условия, в същото време за тези, подали документи през 2016 да има съфинансиране.

    В Димитровград имаме над 140 сдружения на собствениците, които са подали документи до края на 2016 година. Те са проверени в общината и са изпратени към банката за финансиране. Касае се както за панелни, така и за тухлени блокове.

    Става дума за около 2 500 сгради, които са с подадени заявления до края на миналата година Това са близо 8 000 000 кв.м. РЗП, където живеят 700 000 души. Сумата, нужна за саниране е от порядъка на 1 милиард и 300 млн. лв., които трябва да бъдат осигурени.

    - Какви са очакванията за националната програма за саниране?

    - Надявам се парламент и правителство да постигнат консенсус по темата. Смятам, че тази пари могат да бъдат осигурени на няколко етапа - около 400 - 500 млн. лв. на година могат да усвоят общините, участващи в програмата.

    Важно е на следващ етап да се уточни по какви критерии ще бъдат финансирани ремонтите на блоковете - дали по пореден номер на подаване на заявлението или според това, колко опасна е сградата. Възможно е да се вземе предвид и това колко социално-слаби семейства живеят там.

    Аз съм оптимист, мисля, че от началото на 2018 година ще започнат реални действия по изпълнение на другите договори, подадени до края на 2016 г.

    Тук искам да подчертая, че Общините получихме писма, с които се дават указания да се преустанови приемането и регистрацията на документите от сдруженията на собствениците. Това се прави с цел да не се натрупат много заявления, които няма да могат да бъдат изпълнени.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини