Гари Каспаров издаде книга за битката си с Deep Blue (видео)

Преди 20 години, считаният от мнозина за най-великия шахматист в историята Гари Каспаров се среща със своя кошмар - изкуственият мозък на IBM Deep Blue.

По това време Каспаров е на върха на силите си, като от 1986 до 2005 (с отчитане на загубата му от Крамник през 2000г.), той еднолично оглавява шахматния връх. Шестте битки, които Каспаров води с Deep Blue биват разглеждани, като епохални, заедно със загубата му от тях 3 ½ на 2 ½.

Именно днес, когато светът се е втурнал към AI революция, когато машините започват да виждат, чуват, учат се една от друга, пишат поезия и рисуват, Каспаров решава да издаде книга, която е посветена на битките му с машината. „Задълбочено мислене“ (Deep Thinking) обаче обхваща и по-генерални теми, като тази за човек срещу машината.

През 1997г., Каспаров така и не довършва последната партия. Година по-рано, той е безспорния господар на дъската срещу Deep Blue. Това кара инженерите в IBM да подготвят по-добре машината, способна да анализира милиони ходове в секунда. На следващата година, тя триумфира. Каспаров побеждава в първата партия, DeepBlue във втората, за да се съгласят на реми в третата, четвъртата и петата.

Само 19 хода от началото на последната шеста партия, той става и напуска разстроен. По-късно хвърля обвинения към IBM в нечестна игра и иска реванш. Big Blue отказва да даде запис от играта на машината и така и не убеждава, че не играе подмолно. Корпорацията отказва реванш, пенсионирайки Deep Blue. Скоро, акциите на IBM политат нагоре. Хитър PR ход и игра под кръста или не, мнозина виждат сбъдването на кошмарни сценарии от научно-фантастични филми как човек бива победен от машината в неговата собствена игра: мисълта.

В Deep Thinking, Каспаров е вече променен. Той не обвинява. Не се опитва да омаловажи случилото се. Каспаров разсъждава трезво за събитията, размишлявайки над теми, които надхвърлят победата. И мнението му за възможността изкуствения интелект да победи за дълго не е сходно на тези, които днес предвещават киберапокалпсис.

„Да се отдава такова внимание на загубата на работни места от технологията е сходно с това да се оплакваш, че антибиотиците са оставили прекалено много гробокопачи без работа“, убеден е Каспаров. Той смята, че изкуственото забавяне на процеса по включването на интелигентните машини в живота ни, може единствено да доведе след себе си по-големи проблеми в дългосрочен план. Каспаров вярва безрезервно в идеята, че напредъка на технологията е нещо положително за всички нас.

„Писането на тази книга се превърна в терапия за мен. Това беше болезнен процес, но по време на него научих много за себе си и опонента ми, и се радвам, че получих възможността да превърна цялото това преживяване в една положителна история, която мога да споделя със света. В „Задълбочено мислене“ аз давам да се разбере съвсем ясно, че загубата ми срещу Deep Blue беше също така победа за човечеството – за създателите му и всички, които получават изгода от технологическите пробиви. Тоест, за всички. Това, именно стои в голямата картина и това е причината тази книга да отхвърля противопоставянето по оста „човек срещу машина“. В крайна сметка, машините работят за нас“, пише Каспаров в Motherboard в материал, който той посвещава на новоизлязлата му книга.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини