Откриха армията, опитала да завладее Атина преди 2500 години

Изображение 1 от 4

    Преди повече от 2500 години атинския благородник Килон, който е и първият известен шампион на Олимпийски игри, се опитва да завладее Атина и да установи еднолично управление върху града.

    Според писанията на историците Тукидит и Херодот той е предвождал армия свои последователи, с които е влязъл в града и е обсадил Акропола. Въпреки това обаче неговите сили са били победени, а самият Килон е успял да избяга.

    Хилядолетия по-късно група археолози смятат, че са открили останките от армията на му в масов гроб в Палео Фалиро на 6 км южно от Атина. Намерените там 80 скелета на мъже, говорят, че те са били млади и добре хранени. Гробът е безимен, а телата са положени в три редици, като ръцете на всички са били вързани с железни вериги, а последните 52-ма души са с вдигнати над главите си ръце.

    По думите на ръководителката на изкопните работи Стела Крисулаки на мястото е била открита керамика, която е посочвала, че мъжете са били убити от удар по главата – „политическа екзекуция”, която датира от 675-650 г. пр. Хр.

    За да установят как са живели и загинали хората, чиито скелети са открити, археолозите ще приложат криминологични изследвания като профилиране на ДНК, както и редица тестове като геномни и изотопни анализи. По този начин изследователите ще могат да разберат на колко години са били мъжете, имали ли са връзки помежду си, откъде идват, в какво здравословно състояние са били и къде са се намирали в социалната стълбица.

    Масовият гроб е открит през пролетта на миналата година и е част от един от най-големите открити подземни обекта в Гърция. Макар и самото историческо място да е известно от поне столетие мащабното изравяне на комплекса започна през 2012 г., когато археолози откриват голяма гробница с над 1500 скелета, датирани от периода между 8 и 5 век пр. Хр., като поне сто от тях са имали следи от насилствена смърт. Очаква се най-малко десет от откритите 80 скелета да бъдат изпратени в лаборатория по-късно тази година, докато останалите ще станат част от открита експозиция на мястото, където са открити.

    Източник: БГНЕС

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини