Ексхумираха останките на Салвадор Дали за ДНК анализ

Изображение 1 от 2

    Останките на художника-сюрреалист Салвадор Дали са били ексхумирани в град Фигерас в Испания (Каталония), съобщи Associated Press. Решението съдът е взел по искане на жена, която може да е негова дъщеря.

    Пилар Абел Мартинес завежда дело за бащинство преди 10 години. Нейната майка твърди, че е имала връзка с Дали. Творецът няма деца. 

    Испанският художник, режисьор и писател Салвадор Дали умира на 23 януари 1989 г. на 85-годишна възраст. Неговото завещание е било да бъде погребан такa, че по гроба му да могат да се разхождат хорa. Tялото на Дали е зазидано в пода на една от залите в театъра-музей във Фигерас.

    Съдебни експерти за взели биологични образци от тялото на художника. Не се уточнява какви, но вероятно зъби, нокти и костен мозък.

    Ексхумацията започнала в четвъртък, 20 юли. Наложило се да вдигнат тежката каменна плоча, под която е погребан Дали. 

    Биологичните образци ще бъдат изпратени т в Мадрид за експертиза, която може да отнеме около седмица. Съдебното решение се очаква през септември. 

    "Тези анализи ще бъдат облекчение за нея, тъй като съмненията ще изчезнат", казва адвокатът ѝ. 

    Родената в Хирона (близо до Фигерас) Пилар Абел е на 61 години и е известна като гледачка на карти таро. Тя води предаване в местната телевизия. Твърди, че целта ѝ не е наследството на Салвадор Дали. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини