Борисов: Чакам одобрение от ЕК за тръба от ”Турски поток”

Чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или не да започнем преговори за директна тръба от "Турски поток" към България. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България в Централния военен клуб в София, предаде „Фокус“. 

Прекрояването на енергийните потоци върви със страшна сила и е необратимо. Използвахме времето и направихме доста в газопреносната мрежа, заяви премиерът и изрази благодарност към ЕК, че са възприели да запазим стратегическото си място за транзит на газ. 

България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите, похвали се Борисов. По думите му всички компресори са американски и са най-добрите. Утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ, допуска премиерът.

Изграждаме интерконекторни връзки. С Румъния вече ни е готова. Сега се строи с Турция, Сърбия, Гърция, аргументира се Борисов. Разбрал се е с премиера на Гърция Алексис Ципрас, ако всички върви добре, през октомври да се направи първа копка за интерконектора с Гърция. 

Борисов обясни, че разковничето на всичко е добавката в името на газовия хъб - "европейски" и хъб "Балкан“ изпълнява абсолютно всички изисквания на европейското законодателство. 

Ще станем транзитьори и ще продаваме на целия свят, прогнозира премиерът.

Той припомни за подписания договор за доставка на газ с Азербайджан, но добави, че трасето минава през Турция. Сега изведнъж ние се озоваваме в тази зависимост на „Турски поток“, каза той. 

Според Борисов, „трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че като приключи „Турски поток“ и там тръгне газ, транзитът през България ще спре“ и попита тогава какво ще правим с милиардите инвестиции в газопреносна система.

Отговорът е че ние трябва да запазим стратегическото си място, спазвайки всички европейски правила за транзит на газ, каза премиерът и подчерта, че ЕС е възприел тази позиция.

Борисов разкри, че е заявил публично пред колегите си в Европейския съвет, че ще Министерството на енергетиката  ще подпише пътната карта за 18.7 млрд. кубически метра газ да идват от "Турски поток" в България. 

Пътната карта с "Газпром" бе подписана на 3 юни.

Сега чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или не да започнем и преговори за директна тръба към България. 

Сега целият регион стана зависим от Турция. При тези отношения между ЕС и Турция може да си задаваме много риторични въпроси кое е по-добре и кое е по-зле, каза още Борисов.

Междувременно стана ясно, че "Газпром" напредва с "Турски поток".

Преди няколко дни Борисов предложи на колегата си премиер на Турция Бинали Йълдъръм изграждането на газова връзка между България и Турция.
 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    То
    том сойер
    5 -1
    19:54, 19 юли 2017
    Тоа тарикат пак ни хваща шарени пилета изпусна питомното---- юж поток сега се кипри с турски поток и сега пак се изявява като спасител на нацията Мъж който не може да завърти жена и домакинство ние сме му дали да управлява държава
  • 2
    Ko
    koko
    0 0
    08:00, 20 юли 2017
    и ако не ти разрешат какво става тогава тъпак с тъпака ти как ще се оправдаваш вашта мама гербаджийска

Още новини

Последни новини