Дадоха старт на ремонтите в дворовете на шест димитровградски училища

    Официален старт на проекта за обновяване дворовете на шест димитровградски училища бе даден днес. За сумата от 6 031 000 лв. ще бъдат модернизирани дворните пространства на ОУ "П.Славейков", ОУ "Алеко Константинов", ПМГ "Иван Вазов", ПЕГ "Д-р Иван Богоров", СУ "Любен Каравелов" и СУ "Васил Левски". Разработката е по програма "Региони в растеж" и ще продължи 30 месеца. Финалът е през април 2019 година.

    Първа копка, поставяща началото на строителните дейности бе направена в двора на ПЕГ "Д-р Иван Богоров". Това сториха областният управител Станислав Дечев, кметът Иво Димов, директорът на Езиковата гимназия Красимир Кръстев, ръководителят на проекта Клавдия Тончева и представител на фирмата -изпълнител.

    За успех на начинанието Архиерески наместник Георги Тодев отслужи водосвет. Успешно завършване на дейностите до началото на учебната година пожела областният управител Станислав Дечев. Директорът на училището Красимир Кръстев сподели, че ремонтираното дворно пространство е още един повод за гордост на възпитаниците на гимназията.

    Кметът Иво Димов заяви, че това е един от най-мащабните проекти в образователната инфраструктура в община Димитровград. Избрани са точно тези шест училища, защото те попадават в трите зони за въздействие в обхвата на програмата. "Тя е разписана така, че трябва да инвестираме в тези три зони за въздействие", обясни Димов.

    57 000 кв. метра площ ще бъдат обновени в рамките на проекта. Освен площадки за различни видове спорт, ще има и зони за т.нар.тихи игри в дворовете. Три са фирмите, които ще извършват строителните дейности в шестте училища. Част от спортните площадки ще бъдат оградени, друга -не.

    Ще бъде поставено видеонаблюдение, за да се избегнат вандалски появи. Настилката на спортните терени ще бъде съобразена със съвременните изисквания, а останалата част от дворовете ще се асфалтира. Ще се монтират по 20 пейки във всеки двор, кошчета за кмет и стойки за велосипеди.

    По проект е предвиден и вътрешен ремонт на училищата, според нуждите, заявени от учебните заведения. Акцент обаче са ремонтите в дворовете. Ще бъдат обновени и оборудвани класни стаи, коридори в училищата, ремонтирани ще са и санитарни възли в учебните заведения.

    Според плановете дейностите вътре в сградите трябва да приключат до 15 септември. Възможно е след тази дата реконструкцията на дворовете да продължи.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини