Предприемат действия по ремонта на фасадата на блок №7 на бул."Благоев"

    Община Димитровград предприема действия за ремонт на фасадата на блок №7 на бул."Д.Благоев". След празниците за 70-годишнината на града ще бъде обявена процедура и ще се търсим фирма-изпълнител на строителните дейности, съобщи кметът Иво Димов. Предваритерните разчети сочат, че ще е нужна сума от порядъка на 200 000 лв.

    Припомняме, че през февруари тази година на тротоарната площ пред блок №7 бе поставено бе предпазно съоръжение за пешеходци заради рушащата се фасада. Собствениците на жилища и търговски обекти имаха тримесечен срок да предприемат реконструкция за своя сметка. Такава не бе извършена. 

    След ремонта от Общината ще търсят начин да си възстановят вложените средства, тъй като по закон няма как да се инвестират общински пари в частна собственост, коментира още Димов.

    Градоначалникът отново напомни, че сградите от времето на строителството на града не са паметници на културата. В момента те са във висящо положение и са декларирани със заповед на министъра на културата при предишния кмет.

    "Това не носи никакви бонуси и не дава никакви права. Регламентира единствено задължения за поддържане от етажната собственост. Собствениците на жилища по бул."България" и бул."Трети март" са освободени от данък недвижим имот преди години.  Може би с цел парите да се инвестират в ремонт на фасадите, но за съжаление това не се случва", добави кметът.

    Заяви, че обмисля дали да не поиска от министъра на културата да бъде премахнат статута на тези сгради, защото, според него това не носи привилегии нито на Общината, нито на собствениците.

    "Ако настояваме тези сгради да бъдат паметници на културата означава, че всеки един пирон, които се постави трябва да бъде съгласуван с Общината, с Националния институт за недвижимо културно наследство и с Министерството на културата. Това е добре, ако има ефект, но не могат да се намерят средства за ремонт на фасадите, така, че не виждам нищо положително", допълни Иво Димов.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Уж
      ужас
      7 0
      10:34, 21 юли 2017
      На среща със собствениците казахте, че ще струва около 100 000лв. ??? След 2 месеца скача на 200 000лв. А когато решите да започнете, вероятно сумата ще набъбне на 500 000лв. Накрая отнемете жилищата на неплатежоспособните пенсионери.
    • 2
      Ди
      димитровградчанин
      3 -6
      22:01, 21 юли 2017
      Неплатежоспособните, да си продадат апартаментите след като не могат да ги поддържат и да си купят такива които могат (жилището не е само отвътре). Аз като не мога да поддържам Мерцедес, си купувам кола която ми е по джоба. Или с други думи всеки има права, но има и задължения, защото аз или някой друг няма да имат вина че им е паднала тухла на главата и след това пак след дъжд качулка.
      • Re
        Replay
        2 0
        09:31, 23 юли 2017
        А ве ей *********
    • 3
      Кр
      Крачо
      3 -2
      00:03, 22 юли 2017
      "Заяви, че обмисля дали да не поиска от министъра на културата да бъде премахнат статута на тези сгради, защото, според него това не носи привилегии нито на Общината, нито на собствениците."
      Много правилно.Трябва да се оправи тая Стефчова простотия.И как общината ще си събере парите?А и каква е тая сума 200хил. за едно измазване?
      • Re
        Replay
        2 -4
        09:35, 23 юли 2017
        Казаха им намерете си фирма, но тъй-като обичаме някой друг да ни свърши работата - сега трябва да сe плати и то колкото им кажат
    • 4
      Ди
      Дискриминация
      8 -1
      19:52, 22 юли 2017
      Кмета-лъжец! Така ще запомним този кмет. Освен това, откога има пълномощия да освобождава едни граждани от данъци , а от останалите да събира. Това си е чиста дискриминация! Защо този кмет не работи по закон! Не се съмняваме, че пръст в тази работа има и черното Гоче, шефа на данъчното. На едни им съдира кожите като събира данъци от години назад, като е измислил свой начин за това, а други освобождава. Знаем, че си позволяват много своеволия, но този път кмета си призна и го каза в ефир! Навсякъде е мръсотия и простотия!
    • 5
      Re
      Replay
      6 -1
      09:42, 23 юли 2017
      Е в тези блокове не живее никой от общинския съвет, иначе до сега щеше бързо да се измисли нещо..
      На някои блокове дори и прозорците и вратите им смениха - но кой както се уреди !!!!!
    • 6
      Ди
      Димитровградчанка
      6 0
      10:09, 23 юли 2017
      Как така цената от 100 хиляди скача изведнъж на 200 000 лв???
      Не ви ли е срам на семейство излиза около 5000 за едно ЛЕКО ИЗМАЗВАНЕ ???
      Така ли не можа блокове като този да са един от първите в списъка за саниране?
      Ама така е- там не живее нито някой кметски наместник или общинар иначе досега да беше саниран по някоя си програма. Хем разкрасявайки лицето на града,хем подпомагайки собствениците!
      Ей това е Българска простотия ,да одереш кожата на живущите по най-долен начин.
      • До
        До димитровградчанка
        2 -2
        12:01, 23 юли 2017
        Г-жо, санирането е по желание на собствениците не чакайте някой друг да ви свърши работата .
    • 7
      Та
      така е в Бг
      5 0
      18:17, 23 юли 2017
      Този блок е експлоатиран от общината повече от 35 години. Тя и сега е собственик на апартаменти в него. КМЕТА ДА КАЖЕ какво е направила общината в блока през всичките тези години?- НИЩО! Само събира наеми без да го поддържа и без да е сменила и един пирон дори. През осемдесетте години разпродаде апартаментите на дългогодишни наематели и то на цени като новопостроен блок. Собствениците им се "преквалифицираха" в строителни работници от непрекъснати ремонти, за да направят апартаментите си нормално обитаеми. И е абсолютна лъжа, че не са правили ремонти. Блокът е стар, а строителните фирми претупват работата и само си прибират парите, а след тях отвсякъде си тече. Някой пак ще се нагуши!
      • Ди
        Димитровградчанка
        1 0
        14:48, 26 юли 2017
        Абсолютно съм съгласна с вас!
        През всичките тези години общината не е направила нищо ама абсолютно нищо специално за този блок!
        Досега когато някой от собствениците решеше да прави- преустройва нещо по свое виждане и усмотрение по външната фасада на блока това беше невъзможно тъй като блока се явява "паметник на културата ".И не можеш да разваляш току-така външната фасада, на такъв паметник Общината беше много загрижена ,за което.
        Сега изведнъж общината си измива ръцете и никаква я няма,като оставя собствениците да се оправят сами както си могат !




    • 8
      Хм
      хммм
      2 -1
      18:25, 23 юли 2017
      Не е "някой" друг! И общината е собственик на апартаменти в този блок!
    Последни новини