Германия брани бизнеса на фирмите си в Турция

Германия обеща да защитава компаниите си и служителите, работещи в Турция. Турски официални лица отрекоха всякаква възможност за преследване на германски фирми.

През последните седмици дипломатическите отношения между Берлин и Анкара се влошиха заради задържането на германски граждани в Турция, както и поради отказа на турските власти да разрешат на германски депутати да посетят германски военни в бази в Турция. 

Изключително трудно е за германските компании да правят инвестиции в Турция при сегашния политически климат в страната, заяви германският министър на икономиката Бригите Циприс, цитирана от Ройтерс и БТА.

В сряда немският вестник "Цайт" писа, че турското правителство е предало на германските власти списък с лица и компании, които Анкара подозира в подкрепа на тероризма и че в списъка фигурират 68 имена, сред които тези на промишлени гиганти като Даймлер (Daimler) и БАСФ (BASF). Според турската страна те имат връзки с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара, че стои зад опита за преврат през юли м. г. 

Ако уважавани германски компании изведнъж са поставени в "черен списък" и определени като подкрепящи тероризма, то това означава климат, който прави новите дейности и инвестиции в Турция изключително трудни, посочи Циприс. 

Тя заяви, че германското правителство и тя самата ще защитават германските компании и преди всичко служителите в тях от напълно неоправданите и неразбираеми обвинения. 

Асоциацията на германските износители Бе Ге А (BGA) съобщи, че износът за Турция ще спадне значително, ако правителството приложи мерки срещу Турция във връзка с ареста на германски правозащитник и журналист с германско и турско гражданство.

Медийните информации, че Турция разследва германската компания Даймлер и химическия гигант БАСФ, са "напълно фалшиви", написа в Туитър турският вицепремиер Мехмет Шимшек и добави, че Анкара приветства германските инвеститори. 

"Медийните информации, че Турция разследва Даймлер и БАСФ са напълно фалшиви. Ние приветстваме германските инвеститори", написа Шимшек във Туитър. 

Говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към Германия след като Берлин заплаши, че може да не продължи да гарантира инвестициите на германски компании в Турция.

"Невъзможно е за нас да приемем твърдения, целящи да влошат икономическата среда на основата на политическа мотивация, надяваме се те да се откажат от това", каза президентският говорител Ибрахим Калън на пресконференция в Анкара.

Коментари в сайта

Последни новини