Вместо да замине за чужбина, Владимир Георгиев от Брезе се заел да разработи общинската минерална баня

Изображение 1 от 3

    Историят му звучи донякъде невероятно, но е самата истина и живо доказателство за лековитата сила на водата от извора „Беденски бани”.

    През 2004-та година Владимир Георгиев от село Брезе е ударен от кола в Смолян. Катастрофата е жестока, и сега той трудно си спомня за нея, но я описва, за да покаже изцелението. „Бях в много тежко състояние, 10 дена в комоциум съм бил, със счупен череп, кръвоизливи, натрошен крак, вътрешни разкъсвания, повече от три месеца бях на легло. На четвъртия месец баща ми почна да ма докарва тука на баните, не съм ходил никъде на раздвижване, на рехабилитация, единствено водата ми помогна. И някъде в рамките на две години, не всеки ден,защото не е хубаво всеки ден да се ползва водата, правят се 15-20 бани, после се почива, след това пак, но за две години се възстанових изцяло. И за сега, да благодаря на Господ, нямам проблеми, всичко е наред с мене”, разказва Владимир. Няколко години след това, вече се бил приготвил да заминава да работи в чужбина, защото средствата в семейството не достигали. Тогава се проговорило, че отново ще се отваря общинската баня при извора „Беденски бани”, който се намира под разклона за село Брезе. До тогава в рамките на десетина години банята стояла затворена. А още по преди бащата на Владимир се грижел за обществената къпалня с минерална вода. И това се оказало втората натежяваща причина Владимир, който по професия е масажист да се захване с банята. По това време община Девин отпуска 500 лева за ремонт, които са били крайно недостатъчни, защото, както казва Владимир „с петстотин лева плочките не можеш да купиш”. Но се заема и кметът на Брезе и заедно с хора от временната заетост и с помощ от гражданите, с дарения, с доброволен труд банята се възстановява и започва да работи.

    Две години Владимир Георгиев, следвайки примера на баща си, разработва и поддържа банята на доброволни начала. Едва на третата година от община Девин назначават хора и определят такса за ползване – 3.60 лева за работещи и 2.40 лева за деца и пенсионери. А междувременно славата на лековития Беденски извор се разнася и заприиждат хора от цялата страна. Заради ниската такса започват да я наричат „банята на народа”. Единственото неудобство е, че може да се ползва само до 3 часа следобед. А причината е, че водата при извора е много гореща – 73 градуса и за да може да се ползва, трябва да изстине. Затова басейна на банята се пълни вечер, а Владимир обяснява технологията: „Всяка вечер се източва водата, измива се с препарати, изплаква се добре, защото не трябва да има никаква химия, за да може водата да не и се развалят качествата. И съответно водата сама изстива до другия ден, през деня на два-три пъти се вкарва прясна вода и така”.

    До сега с тази технология на работа и поддръжка не е имало проблеми. Но изведнъж се зареждат злонамерени сигнали. Първо през май, след това в края на юни. „Сигнал до РЗИ, до Икономическа полиция, незнам до кои инстанции, че банята е незаконна, че не се знаело как се работи, че водата е замърсена, че някой може да се зарази и така нататък. И те органите на реда са длъжни да дойдат и да проверят съответно документацията, как са назначени хората, как се поддържа банята и така нататък и като има сигнал са длъжни да затворят, РЗИ взимат проба и докато стане пробата 48 часа банята стои затворена. Не знам дали е случайно или нарочно, но всеки път в четвъртък идват, за да може докато минат 48 часа, следват събота и неделя в които пак да не работим, докато излязат пробите. Предишния път всички проби бяха наред, нямаше проблем с водата, РЗИ се обадиха и казаха, че може да работим. Сега обаче нещо в пробите не било наред и стоим затворени”, казва Владимир.

    Междувременно постоянно има запитвания кога банята ще отвори отново. „Сега се чувства, като е затворена, на мен ми звънят хора от цяла България, защото хората които са дошли един път, всяко лято си идват, планирали са си отпуските, даже някои, които не знаят, че е затворена, идват за десет дена и като видят, че не работи и са разочаровани, защото те идват, заради лечебните свойства на водата”, казва Георгиев.

    За да отвори банята отново е необходимо да се постави резервоар, където водата да изстива и да има постоянна циркулация в басейна. „В бюджета на община Девин за тази година е предвидено  закупуването на такава цистерна, която да отговаря на изикванията за съхранение на минерални води, подготвяме в момента терен, на който тя ще бъде поставена и оттам следва включване на минералнта вода от шахтовия кладенец към цистерната, ще става охлаждането и от цистерната ще се подава към басейна”, каза кметът на Девин Красимир Даскалов в отговор на въпроса ми какво се прави за решаване на проблема. Даскалов обеща още в рамките на десетина дни това да бъде свършено. „Ще се постараем в рамките на 10-тина дни да реагираме, така че след десет дни да извикаме отново органите на РЗИ да вземат отново проби и надявам се че те вече ще отговарят на изискванията и ще можем да пуснем банята отново да работи”, заяви кметът Даскалов.

    Владимир Георгиев също е настоявал за пдобно съоръжение, защото принципно то ще даде възмжност банята да работи до по-късно – 18-19 часа. И така ще може да се ползва от повече хора и в делничните дни, а дори и през зимата.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини