Сродница на Левски разказва семейни спомени за Апостола в Ябълково

    Сродницата на Васил Левски – Христина Богданова, присъства на днешното тържество за отбелязване на 180-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата в димитровградското село Ябълково.

    Тя е пра-пра-племенница на Левски. Нейната майка Маргит Богданова е внучка на Елена, най-малката дъщеря на сестрата на Левски - Яна. От семейството на Левски днес има 28 живи сродници, повечето живеят в София, някои в Пловдив, има и в Стара Загора, както и в чужбина. В Карлово днес не живее нито един, каза за Haskovo.net Христина Богданова. Тя призна, че да си сродник на Апостола на свободата е както голяма чест, така и огромна отговорност. Трябва да си на нивото на очакванията на хората, а Левски в съзнанието на народа е повече от светец.

    На срещата с местни хора и гости в читалището Христина Богданова разказа семейни спомени за най-великия българин, като го описа като обикновен човек, "отвъд героя", по думите й. Пред събраните в залата тя разказа за детството му, за страстта към пеенето, наследено от майка му Гина, за черти от характера му, които още в млада възраст са подсказвали бъдещето му – огромна физическа сила, твърдост на характера. Описа и огромната любов в семейството на Апостола.

    На тържеството гостуваха колективи от читалища в съседни села, както и мъжкият фолклорен състав от карловското село Дъбене. Пред паметната плоча за Левски в центъра на селото бяха поднесени венци и цветя. Димитровградското село Ябълково, чието старо име е Алмали, има възлово място в революционната организация, градена от Левски. Той идва няколко пъти тук между 1870-та и 1872 година, оттук минава и цялата нелегална революционна поща за региона.

    Тодор Кръшков  

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини